GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set III

GK Quiz on Ancient Indian History: Art Culture Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 14, 2016 10:29 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Who was the patron king of Pataliputra Buddhist Council?

A. Ajatashatru

B. Kalashoka

C. Ashoka

D. Kanishka

2. In which of following Buddhist councils compilation of holy books was completed?

A. Rajgir

B. Pataliputra

C. Kashmir

D. Vaishali

3. Which symbol shows renunciation?

A. Lotus

B. Bull

C. Elephant

D. Horse

4. In which of the following places Vardhaman attained the state of enlightenment?

A. Kundagram

B. Pavapuri

C. Jrimbhik Gram

D. Kashmir

5. Which of the following is not a holy book of Jainism?

A. Anga sahitya

B. Upang sahitya

C. Sutta pitaka

D. Kalpasutra

6. Who was the founder of Pataliputra?

A. Bimbisar

B. Ajatashatru

C. Udayin

D. Kanishka

7. Who wrote Mudrarakshasa?

A. Vishakhadatta

B. Panini

C. Patanjali

D. Shudrak

8. Which Mauryan king holds the title of Amitraghata?

A. Bimbisar

B. Chandragupta Maurya

C. Bindusar

D. Ashoka

9. Who deciphered Ashokan inscription?

A. Robert Clive

B. Lady Hardinge

C. James Prinsep

D. Dalhousie

10. Which of the following inscriptions is found in purest Sanskrit?

A. Ruminidei

B. Junagarh

C. Kalsi

D. Patliputra

Question No.

Answer

1.

C

2.

A

3.

D

4.

C

5.

C

6.

C

7.

A

8.

C

9.

C

10.

B

Comment ()

Related Categories