GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set IV

GK Quiz on Ancient Indian History: Art Culture Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 18, 2016 11:50 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Art & Culture Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Kanishka ruled from?

A. Purushpur

B. Alipur

C. Indraprastha

D. Prayag

2. Who is known as the Napoleon of India?

A. Srigupta

B. Chandragupta

C. Samudragupta

D. Devicharangupta

3. Who established Nalanda Mahavihara ?

A. Kumaragupta

B. Skandagupta

C. Devgupta

D. Vedgupta

4. Who wrote Mrichhakatikam?

A. Vishakhadatta

B. Vishnu Sharma

C. Kalidasa

D. Shudrak

5. Panchasidhantika, written by Varahmihir is based on?

A. Mathematics

B. Science

C. Astrology

D. Astronomy

6. Which of the following books is based on Astrology?

A. Romak Siddhanta

B. Aryabhattiya

C. Hora Shastra

D. Brahma Siddhanta

7. Dasavatara temple of Nagra style is located at which of the following places?

A. Badrinath

B. Gorakhpur

C. Jhansi (Lalitpur)

D. Samstipur

8. Bagh painting of Gupta Empire was found in which of the following Indian states?

A. Bihar

B. Madhya Pradesh

C. Chattisgarh

D. Maharashtra

9. Who wrote Si- Yu- ki?

A. Harshavardhan

B. Selucas Nicator

C. Hieun Tsiang

D. Megasthanese

10. Kailasha temple of Ellora was built by?

A. Krishna I

B. Krishna II

C. Ramakrishna I

D. Ramakrishna II

Question No.

Answer

1.

A

2.

C

3.

A

4.

D

5.

D

6.

C

7.

C

8.

B

9.

C

10.

A

Comment ()

Related Categories