GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set I

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 21, 2016 09:25 IST
Modified On: Apr 21, 2016 18:04 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. In Jain literature, which of the following Tirthankar is also known as Prajapati, Adibrahma and Aadinath?

A. Rishabhnath

B. Ajitnath

C. Sambhav nath

D. Abhnindan Nath

2. Why Rishabnath also called Aadibrahma?

A. Due to height

B. First to tell Moksha Marg

C. Religious Conversion

D. Showing the path of livelihood

3. Which of the following signs was etched on the right leg of Rishabhnath Tirthankar?

A. Cow

B. Bull

C. Elephant

D. Tiger

4. What was the name assigned to Rishabhnath Tirthankar because of the mark on his right leg?

A. Hiranyagarbha

B. Prajapati

C. Rishabh

D. Vrihad Deva

5. What was the name of the father of Rishabhnath Tirthankar?

A. Nabhiraya

B. Sambhavnath

C. Sumitnath

D. Vasupujya

6. What name was given to Rishabhnath Tirthankar due to his father Nabhiraya?

A. Dharam Nath

B. Anantnath

C. Chandra Prabhu

D. Nabhisunu

7. What was the name of the mother of Rishabhnath?

A. Tara

B. Sharemestha

C. Marudevi

D. Anuradha

8. Which of the following teachings was given to people by Rishabhnath before starting of an Era?

A. Krishi

B. Masi

C. Asi

D. All of the above

9. What is the meaning of Masi?

A. Teaching

B. Defence

C. Agriculture

D. Business

10. Before starting of an Era, what was the last karma given by Rishabhnath other than agriculture, ink, sword, craft and service?

A. Business

B. Fishery

C. War

D. All of the above

Question No.

Answer

1.

A

2.

B

3.

B

4.

C

5.

A

6.

D

7.

C

8.

D

9.

A

10.

A

Comment ()

Related Categories