GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set IV

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set IV consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 25, 2016 14:57 IST
Modified On: Apr 27, 2016 09:20 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set IV consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. In which descent Abhinandannath Tirthankar was born?

A. Ikswakshu Vansh

B. Nand Vansh

C. Gulam Vansh

D. Duguwa Vansh

2. In which Nakshatra (constellation) Abhinandannath Tirthankar was born?

A. Satbhisha Nakshatra

B. Dhanishtha

C. Shravan

D. Punarvasu

3. What was the name of the mother of Abhinandannath Tirthankar?

A. Vijaya

B. Tara

C. Siddharta Devi

D. Marudevi

4. What was the name of first Gandhar of Abhinandannath Tirthankar?

A. Vajrnath

B. Vipul

C. Chandra Prabhu

D. Vasu

5. Abhinandannath Tirthankar initiated first Parna after how many days of receipt of Diksha?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

6. After receipt of Diksha, with which food Abhinandannath Tirthankar initiated first Parna?

A. Milk

B. Kheer

C. Water

D. Dahi

7. What was the number of Gandhars of Abhinandannath Tirthankar?

A. 112

B. 114

C. 116

D. 118

8. After receipt of Diksha, under which tree Abhinandannath Tirthankar attained Kaivalya gyan (enlightenment)?

A. Neem

B. Devdar

C. Vat

D. Priyangu

9. What is the meaning of Kaivalya Gyan (enlightenment) received by Abhinandannath Tirthankar?

A. Shastra Gyan

B. Sangeet Siksha

C. Nartya Siksha

D. Brahma Vidya

10. According to Jainis, at which place Abhinandannath attained Nirvana?

A. Sammed Shikhar

B. Shri Keshriyaji Tirtha

C. Parasnath

D. Sarnath

Question

Answer

1.

A

2.

D

3.

C

4.

A

5.

B

6.

B

7.

C

8.

B

9.

D

10.

A

Comment ()

Related Categories