GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set V

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set V consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 26, 2016 14:33 IST
Modified On: Apr 27, 2016 09:19 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set V consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Sumtinath Tirthankara was born from whose womb?

A. Tara

B. Marudevi

C. Vijaya

D. Sumangla

2. In which Nakshatra (constellation) Sumtinath Tirthankar was born?

A. Satbhisha Nakshatra

B. Dhanishtha

C. Shravan

D. Magha Nakshtra

3. According to Jains, what was the number of Gandhars of Sumtinath Tirthankar?

A. 50

B. 100

C. 150

D. 200

4. Who was the first Gandhar of Sumtinath Tirthankar?

A. Bhanuraj

B. Vishwasen

C. Kritverma

D. Charam Swami

5. In which Hindi month Sumtinath Tirthankar received diksha?

A. Vaisakh

B. Jyestha

C. Chetra

D. Magha

6. Where did Sumtinath Tirthankar receive Shiksha (enlightenment)?

A. Ayodhya

B. Nasik

C. Ujjain

D. Kiskindha

7. For how many years Sumtinath Tirthankar prayed?

A. 10

B. 20

C. 30

D. 40

8. Under which tree Sumtinath Tirthankar received Kaivalya Gyan?

A. Devdar

B. Neem

C. Priyangu

D. Vat

9. Where did Sumtinath Tirthankar attained Nirvana?

A. Sammed Shikhar

B. Parsnath

C. Girnar

D. Pawapur

10. After receipt of Diksha, with which food Sumtinath Tirthankar initiated first Parna?

A. Milk

B. Makhan

C. Kheer

D. Ghee

Question No.

Answer

1.

D

2.

D

3.

B

4.

D

5.

A

6.

A

7.

B

8.

C

9.

A

10.

C

Comment ()

Related Categories