Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set III

15-JAN-2016 15:08

    1. Who is the excavator of Harappa site?

    A. Daya ram sahni
    B. Rakhal das Bannerji
    C. Mackey
    D. B.K. Thapar

    2. Dholavira is situated at the bank of River:

    A. Indus
    B. Ravi
    C. Luni
    D. Ghaggar

    3. What is true about Lothal - ancient site?

    I. Lothal was an ancient port of Indus civilization.
    II. It was excavated by the S.R. Rao
    III. Currently it is situated in the Pakistan.

    Code:

    A. Only I , II
    B. Only I, III
    C. II, III
    D. All of the above

    4. Which is the correct chronology of the excavation of the site in the Indus civilization?

    I. Mohenjo-Daro
    II. Chanhudaro
    III. Harappa
    IV. Lothal

    Select the correct code:

    A. III, I, II & IV
    B. I, III, II & IV
    C. II, I, III & IV
    D. III, IV, II & I

    5. In the Vedic age, who was the head of “Grama”?

    A. Kulapa
    B. Gramini
    C. Vispati
    D. Gopati

    6. Which of the following is true regarding the Aryan Economy?

    I. Aryans, crossed the nomadic stage.
    II. Lion, elephants, & Boar were not known to them.
    III. Coins were known to them.

    A. Only I
    B. II, III
    C. I, III
    D. All of the above

    7. The local name of Mohenjodaro is:

    A. Mould of the living
    B. Mould of the tree
    C. Mould of the dead
    D. Mould of the survivor

    8. Choose the Incorrect pair:

    A. Yoga darshan            Patanjali
    B. Mimansa                   Jaimini
    C. Vedant                      Badarayana
    D. Nyaya  Darshana        Kapila

    9. Who were the immediate successors of the Mauryas in Magadha?

    A. Pandyas
    B. Sungas
    C. Kushanas
    D. Satvahanas

    10. Which one of the following item was collected only in case under the Mauryas?

    A. Kara
    B. Bhaga
    C. Pranaya
    D. Hiranya

    Question Answer
    1. A
    2. C
    3. A
    4. A
    5. B
    6. A
    7. C
    8. D
    9. B
    10. C

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on