1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Quiz on Ancient Indian History Set IX

29-JAN-2016 13:02

    GK Questions and Answers (Quiz) on Ancient Indian History Set IX consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. In Jainism, 'Perfect Knowledge' is referred to as

    A. Nirvana

    B. Ratna

    C. Kaivalya

    D. Jina

    Ans: C

    2. The daughter who milks animals in the Vedic period was known as

    A. Kubha

    B. Duhitr

    C. Komi

    D. Sardha

    Ans: B

    3. Bimbisara was succeeded by.

    A. Ashoka

    B. Ajatashatru

    C. Vasudeva

    D. Chandragupta Maurya

    Ans: B

    4. Which of the following Kushan kings, who assumed the title "the Lord of the Whole World"?

    A. Kadphises I

    B. Kadphises II

    C. Kanishka

    D. Huvishka

    Ans: B

    5. The fourth Buddhist Council was held at.

    A. Pataliputra

    B. Vaishali

    C. Kundalavana

    D. Bodh Gaya

    Ans: C

    6. Megasthenes was succeeded as ambassador by

    A. Darius

    B. Demetrius

    C. Deimachos

    D. Philip

    Ans: C

    7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I                                             List-II

    A. Ashoka's son                  1.  Brihadratha

    B. Conqueror of                  2. Ashvaghosha  Yarkand

    C. Buddhist Monk                3. Kanishka

    D. Last Mauryan ruler           4.  Kunala

    Codes:    

           A  B  C  D

    (a)  1  2  3  4

    (b)  4  3  2  1

    (c)  3  1  4  2

    (d)  2  1  3  4

    Ans: B

    8. The author of the "The Peri plus of the Erythraean Sea’ was a :

    A. Historian

    B. Poet

    C. Sailor

    D. Musician

    Ans: C

    9. During Karikala's rule the important Chola port was

    A. Calicut

    B. Puhar

    C. Korkai

    D. Thondi

    Ans: B

    10. The most famous Chera ruler was

    A. Udiyanjeral

    B. Nedunjeraladan

    C. Senguttuvan

    D. Sengannan

    Ans: C

    Systems of Indian Philosophy Quiz: Set I |Set II |Set III |Set IV |Set V

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK