Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set VI

20-JAN-2016 11:48

    GK Quiz on Ancient Indian History Set VI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization?

    A. 2400 BC - 1700 BC

    B. 2500 BC - 1700 BC

    C. 2400 BC - 1750 BC

    D. 2500 BC - 1750 BC

    2. Which one of the following was an important Port of the eastern coast during Gupta period?

    A. Kalyan

    B. Tamralipti

    C. Sopara

    D. Baroch

    3. The temple of Konark was built by Narasimha of the

    A. Maratha Administration

    B. Chola Administration

    C. Ganga Administration

    D. Vijayanagar Administration

    4. Which among the following is the oldest dynasty?

    A. Maurya

    B. Gupta

    C. Kushan

    D. Kanva

    5. Aryabhatta, believed to have been born in the 5th century AD, was a most renowned scholar of:

    A. Astronomy

    B. Biology

    C. Medicine

    D. Physiology

    6. The Iron Pillar at Mehrauli in Delhi is believed to record the achievements of

    A. Ashoka

    B. Chandragupta Maurya

    C. Samudragupta

    D. Chandragupta II

    7. Who of the following was a contemporary of Alexander the Great?

    A. Bimbisara

    B. Chandragupta Maurya

    C. Ashoka

    D. Pushyamitra Sunga

    8. Gupta Empire declined in the fifth century A. D. as a consequence of

    A. Chalukya raids

    B. Greek invasion

    C. Hun invasion

    D. Pallava raids

    9. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?

    A. Chandragupta Maurya

    B. Samudra Gupta

    C. Vikramaditya

    D. Skand Gupta

    10. Who among the following Kushan Emperors was the first to introduce the gold coinage in India?

    A. Vima Kadphises

    B. Vima Taktu

    C. Vasishka

    D. Kujula Kadphises

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. C
    4. A
    5. A
    6. D
    7. B
    8. C
    9. B
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK