Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set VII

22-JAN-2016 14:46

    GK Quiz on Ancient Indian History Set VI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who was the first Gupta ruler who assumed the title of Maharadhiraha?

    A. Skandhgupta

    B. Chandragupta I

    C. Chandragupta II

    D. kumaragupta

    2. Which of the following statement is wrong?

    A. Chandragupa I started the Gupta Era in 319- 20 AD.

    B. Samudragupta was the greatest king of Gupta dynasty.

    C. Chandragupta II was succeeded by his son Skandagupta.

    D. During the reign of Skandagupta, Gupta Empire was invaded by Huns.

    3.  Who was the last great ruler of Gupta dynasty?

    A. Skandagupta

    B. Kumaragupta I

    C. Chandragupta Ii

    D. None Of these

    4. Which of the following is incorrectly matched (in Gupta administration)?

    A. Bhukti…….province

    B. Vishya……state

    C. Vithika…..city

    D. Gram…….village

    5. Choose the correct option

    I. Dharmpala was the founder of the Pala Empire.

    II. Mihir Bhoja belongs to Pratihar dynasty.

    III. Mihir bhoja was the devotee of Lord KRISHNA.

    A. Only I, II

    B. Only I, III

    C. Only II

    D. All of the above

    6. Who among the following foreigners was the first to visit India?

    A. Hiuen-Tsang

    B. Megasthenese

    C. I Ching

    D. Fahien

    7. Which of the following are two works of Kalidasa?

    A. Raghuvamsha and Kiratarjuniya

    B. Kumara Sambhav and Raghuvamsha

    C. Malti Madhava and Kumara Sambhava

    D. Malti Madhav and Kumara Sambhava

    8. Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

    A. Antiochus II

    B. Apollodotus I

    C. Apollodotus II

    D. Menander II

    9. Who among the following built the Gomateshwara statue at Sravanabelagola ?

    A. Chandragupta Maurya

    B. Kharvela

    C. Amoghavarsha

    D. Chamundaraya

    10. Which among the following Mudra is the gesture of Buddha as depicted in his first sermon?

    A. Abhaya Mudra

    B. Dhyana Mudra

    C. Dharmachakra Mudra

    D. Bhumisparsa Mudra

    Question

    Answer
    1. b
    2. c
    3. a
    4. b
    5. c
    6. b
    7. b
    8. d
    9. d
    10. c

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK