Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set X

01-FEB-2016 13:02

    GK Quiz on Ancient Indian History Set X consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. The most important source of our information on ancient India's cultural history are:

    A. archaeological excavations

    B. antiquities and monuments

    C. literature and epics

    D. inscriptions and coins

    2. The granary discovered at Harappa was located:

    A. within the citadel at Mohenjodaro

    B. in the "Lower town'

    C. near the river Ravi

    D. beside the western gate of the city

    3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

        List-I                                                   List-II

    a. Rock-cut Rathas                                  1. Ellora

    b. Kailasa Temple                                    2. Mahabalipuram

    c. Brihadisvara Temple                            3. Nachnakuthara

    d. Parvati Temple                                    4. Thanjavur

    Codes:    

           A  B  C  D

    (a)  1  2  4  3

    (b)  1  4  2  3

    (c)  2  4  3  1

    (d)  2  1  4  3

    4. In his inscriptions Ashoka calls himself:

    A. Devanampriya Priyadarshni king

    B. Asoka Priyadarshi

    C. Dhammasoka (Dharmasoka)

    D. Daivaputra

    5. Which one of the following Harappan sites is NOT located in Gujarat?

    A. Surkotada

    B. Rangpur

    C. Sutkagendor

    D. Desalpur

    6. Which one of the following Indus cities has houses with doors on the main streets?

    A. Lothal

    B. Surkotada

    C. Chanhudaro

    D. Banawali

    7. Which of the all Harappan sites, which has the most impressive drainage system?

    A. Harappa

    B. Banawali

    C. Dhaulavira

    D. Mohenjodaro

    8. Which of the following was not one of the ruling dynasties of South India in the Sangam Age?

    A. Chola

    B. Chera

    C. Pandya

    D. Pallava

    9. Which was probably the most popular assembly in which even women enjoyed an equal status with men in the Early Vedic period?

    A. Sabha

    B. Samiti

    C. Gana

    D. Vidatha

    10. Which one of following pairs is not correctly matched?

    A. Samaveda Samhita - Origins of Indian music

    B. Atharvaveda Samhita - Origins of Indian medicine

    C. Rigveda Samhita - Earliest prose

    D. Yajurveda Samhita - Origins of rituals

     

    Question Answer
    1. C
    2. C
    3. D
    4. A
    5. C
    6. A
    7. A
    8. D
    9. D
    10. C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK