GK Quiz on Ancient Indian History Set XII

03-FEB-2016 11:51

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. In which one of the following do we come across a detailed account of the municipal administration of Mauryas?

    A. The Arthashastra of Kautilya

    B. The account of Megasthenes

    C. The Mudrarakshasa

    D. Mauryan inscription

    2. The Mehrauli pillar inscription belongs to the period of the:

    A. Mauryas

    B. Kushanas

    C. Sungas

    D. Guptas

    3. Which one of the following works deals with the history of Kashmir?

    A. Gaudavaho

    B. Harshacharita

    C. Rajatarangini

    D. Vikramankadevacharita

    4. Which one of the following mentioned division of the Mauryan Society into seven classes?

    A. Ashoka's Edicts

    B. Indica

    C. Kautilya's Arthshastra

    D. Vishnu Purana

    5. The varnas came to be transformed into the hereditary castes during the:

    A. Later Vedic period

    B. Gupta period

    C. Mauryan period

    D. Vedic period

    6. Consider the following statement(s) what Ajanta Painting portray

    I. Buddhist elements

    II. Secular aspects

    III. Jain culture

    Which of these statements is/are correct?

    A. Only I

    B. Both I and II

    C. I, II and III

    D. Only III

    7. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

    A. Hoyasalas : Dwarasamudra

    B. Kakatiyas : Warangal

    C. Pallavas : Devagiri

    D. Chalukyas : Kalyani

    8. Which one of the following is associated with the Gupta Age of Indian History?

    A. Visit of Chinese pilgrim Hiuen Tsang

    B. Significant contribution to Indian astronomy by Aryabhatta

    C. Significant contribution to poetry and literature by Banabhatta

    D. Macedonian invasion

    9. Who among the following wrote commentaries on Harshavardhana's administration and the   court life in Kannauj?

    A. AI-Beruni

    B. Fa-Hien

    C. Hiuen-Tsang

    D. Ibn Batutah

    10. The Jaina saint credited with the spread of Jainism in Karnataka (south India) was:

    A. Bhadrabahu

    B. Adinatha

    C. Parshvanatha

    D. Mahavira

    Question Answer
    1. B
    2. D
    3. C
    4. B
    5. A
    6. A
    7. C
    8. B
    9. C
    10. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK