Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set XIV

05-FEB-2016 12:13

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XIV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Which of the following Gupta emperors is represented his coins as playing the lute or Veena?

    A. Chandragupta-I

    B. Chandragupta-II

    C. Samudragupta

    D. Skandagupta

    2. Kalidasa's works include:

    I. Abhijnanashakuntalam

    II. Meghadutam

    III. Raghuvamsa

    IV. Malvikagnimitram

    V. Ritusamhara

    VI. Kumarasambhava

    Select the correct answer from the codes given below:     

    A. I, II, III and IV

    B. I, II, IV, V and VI

    C. I, III , IV and V

    D. All of them

    3. Match List-l with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

          List-I                               List-II

    A. Shudraka                    1. Devichand rag uptam

    B. Vajjika                        2. Harivamsa Purana

    C. Vishakhadatta             3. Mrichchhakatika

    D. Jinasena Suri               4. Tilsya Pannati

    E. Yati Vrishaba               5. Kaumudi Mahotsava

           Codes:     

           A  B  C  D  E

    (a)  3  5  1  2  4

    (b)  3  4  1  5  2

    (c)  1  2  3  4  5

    (d)  2  3  4  5  1

    4. Who is the author of Vikramakacharita?

    A. Ravi Kirti

    B. Mangalesa

    C. Bana

    D. Bilhana

    5. Consider the following statements:

    I. The Ikshvaku rulers of southern India were antagonistic towards Buddhism.

    II. The Pala rulers of eastern India were patrons of Buddhism.

    Which of these statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I  and II

    D. Neither I nor II

    6. With reference to the invaders in ancient India which one of the following is the correct chronological order?  

    A. Greeks-Sakas-Kushanas

    B. Greeks-Kushanas-Sakas

    C. Sakas-G reeks-Kushanas

    D. Sakas-Kushanas-Greeks

    7. The system of philosophy with which the name of Kapila is prominently associated is:  

    A. Purva Mimamsa

    B. Sankhya

    C. Nyaya

    D. Uttara Mimamsa

    8. Among the four works mentioned below which one is encyclopaedic in nature?

    A. Amarakosha

    B. Siddhanta Shiromani

    C. Brihat Samhita

    D. Astanga Hridaya

    9. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the

    A. Chhandogyopanishad

    B. Mundakopanishad

    C. Kathopanishad

    D. Kenopanishad

    10. The Badami rock inscription of Pulakesin-I is dated in Saka Year 465. If the same work to be dated in Vikram Samvat, the year would be

    A. 601

    B. 300

    C. 330

    D. 407

    Question Answer
    1. C
    2. A
    3. A
    4. D
    5. B
    6. A
    7. B
    8. C
    9. C
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on