Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set XIX

11-FEB-2016 15:39

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XIX consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Match List-I (Monument/Inscription) with List-II (Persons responsible) and select the correct answer using the codes given below the lists:

            List-I                                             List-II

    A. Garuda Pillar (Besnagar)      1. Gautami Balasri

    B. Sudarshana Lake                2. Rudradaman-I

    C. Girnar Prasasti                    3. Vaisya Pushyagupta

    D. Nasik Prasasti                     4. Heliodorus

    Codes:

           A B C D

    (a) 1 2 3 4

    (b) 2 1 4 3

    (c) 4 3 2 1

    (d) 3 4 1 2

    2. Match List-I (Kingdoms) with List-II (Capitals) and select the correct answer using the codes given below the lists:

     List-I                         List-II

    A.  Chola             1. Madurai

    B.  Paramara        2. Kanchi

    C.  Pallava           3. Thanjavur

    D.  Pandya           4. Dhar

    Codes:  

         A B C D

    (a) 3 4 2 1   

    (b) 4 2 3 1   

    (c) 1 4 2 3   

    (d) 2 3 4 1  

    3. Match List-I (Temples) with List-II (Places) and select the correct answer using the codes given below the lists

          List-I                                      List-II

    A. Shore temple                1. Thanjavur

    B. Brihadisvara temple       2. Kanchi

    C. Kailasanatha temple      3. Mount Abu

    D. Vimala Vasahi               4. Mamallapuram

    Codes:  

    Body:

         A B C D

    (a) 3 2 1 4

    (b) 3 1 2 4

    (c) 4 2 1 3

    (d) 4 1 2 3

    4. What is the correct chronological sequence of the under mentioned Pallava kings?

    1. Nandivarman II

    2. Mahendravarman I

    3. Narasimhavarman I

    4. Simhavishnu

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. 1, 2, 3, 4

    B. 4, 2, 3, 1

    C. 3, 1, 4, 2

    D. 2, 3, 1, 4

    5. What was the capital of the early Chalukyas?

    A. Badami

    B. Kalyani

    C. Kanchi

    D. Vengi

    6. What was the purpose of the Indian visit of Hiuen Tsang?

    A. To visit the holy places connected with Buddhism

    B. To amass wealth

    C. To know the geography of India

    D. To establish political ties with India

    7. Which of the following statements is correct?

    A. Harsha stopped the use of animal food throughout his empire

    B. Harsha erected thousands of stupas

    C. Harsha regularly held the quinquennial convocation

    D. Harsha sent missionaries to the west to propagate Buddhism

    8. Match List-I (Names of rulers) with List-II (Their titles) and select the correct answer using the codes given below the lists:

         List-I                                         List-II

    A. Harshavardhana              1. Vichitrachitta

    B. Samudragupta                2. Gangaikondan

    C. Rajendra-I                     3. Kaviraja

    D. Mahendravarman-I         4. Siladitya

    Codes: 

         A B C D

    (a) 1 2 3 4

    (b) 2 3 4 1

    (c) 3 4 1 2

    (d) 4 3 2 1

    9. Match List-I (Men of letters) with List-II (Their patrons) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I                                   List-II

    A. Harisena                1. Rajasimha-I

    B. Banabhatta            2. Yasovarman

    C. Bhavabhuti            3. Harshavardhana

    D. Dandin                  4. Samudragupta

    Code:

        A B C D

    a. 4 3 2 1

    b. 3 4 2 1

    c. 2 1 3 4

    d. 1 2 4 3

    10. Which one of the following is not correctly matched?

    A. Kalidasa : Kumarasambhava

    B. Shudraka : Mrichchhakatika

    C. Varahamihira : Brihat-samhita

    D. Vishakhadatta : Kaumudi-mahotsava

     

    Question Answer
    1. c
    2. a
    3. d
    4. b
    5. a
    6. a
    7. d
    8. d
    9. a
    10. d

     

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK