GK Quiz on Ancient Indian History Set XV

08-FEB-2016 11:20

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

    1. Which one of the following pairs is incorrectly matched?

    A. Askini - Chenab

    B. Sutudri - Sutlej

    C. Vipas – Jhelum

    D. Parushni - Ravi

    2. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas?

    A. Rigveda

    B. Samaveda

    C. Yajurveda

    D. Atharvaveda

    3. The first elaborate description of Upanayana  Sanskar is found in the

    A. Aitareya Brahmana

    B. Taittiriya Brahmana

    C. Tandyamaha Brahmana

    D. Shatapatha Brahmana

    4. Which of the following pairs is correctly matched?

    A. Buddhist monastery

    B. Buddhist order or organisation

    C. A kind of tomb where the relics of Buddha and other Buddhist monks are kept

    D. A Buddhist assembly hall or temple

    5. Which one of the following sources states that Srinagar was built by Ashoka?

    A. Kalhana's Rajatarangini

    B. Divyavadana

    C. Tarantha's History of Tibet

    D. Mahavamsa

    6. Which one of the following pairs does not belong to the same category?

    A. Mauryas - Brihadratha

    B. Satavahanas - Simuka

    C. Sungas - Devabhuti

    D. Kanvas - Susaraman

    7. Patanjali, the second great grammarian of Ancient India, was a contemporary of

    A. Kanishka

    B. Chandragupta-II

    C. Gautamiputra Satakarni

    D. Pushyamitra Sunga

    8. Who was the founder of the Satavahana dynasty?

    A. Sri Satakarni

    B. Simuka

    C. Pulumayi-I

    D. Yajnasri Satakarni

    9. Who was the founder of the Kanva dynasty?

    A. Suserman

    B. Vishnusarma

    C. Vassudeva

    D. Vasumitra

    10. Who started the Saka Era and when?

    A. Kadphises in 58 BC

    B. Rudradaman-I in 78 AD

    C. Vikramaditya in 58 BC

    D. Kanishka in 78 AD

     

    Question Answer
    1. C
    2. B
    3. C
    4. C
    5. A
    6. B
    7. D
    8. B
    9. C
    10. D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK