Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set XVI

09-FEB-2016 11:40

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XVI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. The famous Buddhist scholar Ashvaghosha was a contemporary of which one of the following?

    A. Ashoka

    B. Bindusara

    C. Harsha

    D. Kanishka

    2. Assertion (A): The Gupta period is often called the 'Golden Age' of ancient India.

    Reason (R): The Gupta rulers issued gold coins.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    3. Assertion (A): Nalanda was the centre of Buddhist learning in the post-Gupta period.

    Reason (R): It was patronised by the Pal a rulers.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    4. Assertion (A): In the beginning, only high caste  Kshatriya communities adopted Jainism.

    Reason (R): Vardhaman Mahavira belonged to a well-known Kshatriya community.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    5. Assertion (A): Chandragupta Maurya failed in his first campaign against Magadha.

    Reason (R): He did not begin with the frontiers, but invaded the heart of Magadha.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    6. Assertion (A): The jainas follow the practice of worshipping images of tirthankaras.

    Reason (R): They denied the existence of a Supreme Being.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    7. Assertion (A): The Kushanas issued a large number of gold coins.

    Reason (R): The period was marked by flourishing trade.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    8. Assertion (A): There is no conclusive proof of the presence of temples or public places of worship in the Indus civilization.

    Reason (R): To the Harappans, religion was perhaps more a personal and a private matter than a public affair.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    9. The Harappan civilizations do not have homogeneity or uniformity in

    A. weights and measures

    B. cereal crops

    C. burial practices

    D. both (B) and (C)

    10. A prominent Harappan site, being surrounded by flood barriers in order to protect it with the aid of UNESCO funds, is

    A. Mohenjodaro

    B. Dholavira

    C. Lothal

    D. Rakhigarhi

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. B
    4. B
    5. A
    6. B
    7. A
    8. C
    9. C
    10. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK