Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set XVII

10-FEB-2016 16:41

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XVII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. The people of Harappa and Mohenjo-Daro culture belonged to the

    A. New Stone Age

    B. Copper Age

    C. Iron Age

    D. Chalcolithic Age

    2. The Kailasha temple is located in the caves of

    A. Ajanta

    B. Ellora

    C. Elephanta

    D. Karle

    3. Match List-I (Dynasties) with List-II (Capitals) and select the correct answer using the codes given below the lists:

            List-I                                List-II

    A. Satavahana              1.Magadha

    B. Cheta                       2.Peshawar

    C. Kushan                     3.Kalinga

    D. Koshala                    4.Bagat

    Code:

            A       B         C          D

    (a)   2      1        3       4

    (b)   3       4       2       1

    (c)   2       4       3        1

    (d)   3       1       2        4

    4. The words Satyameva Jayate in the State Emblem adopted by the Government of India have been taken from which Upanishad?

    A. Aitareya Upanishad

    B. Mundaka Upanishad

    C. Adhyatma Upanishad

    D. Prasna Upanishad

    5. Who among the following rulers was first to embrace Buddhism?

    (a) Ashoka

    (b) Ajatasatru

    (c) Bindusara

    (d) Bimbisara

    6. Who among the following Gupta rulers faced invasion of Hunas?

    A. Budhagupta

    B. Kumaragupta-I

    C. Kumaragupta-II

    D. Skandagupta

    7. How did the Maurya Empire finally end?

    A. The last Mauryan ruler was killed by his General.

    B. The Kanvas of Central India deposed the last Mauryan ruler.

    C. The last Mauryan ruler was killed in a battle with the foreign invader from the north-west.

    D. The last mauryan ruler had no heir and the throne was claimed by one of his powerful ministers.

    8. The building of the famous Kailasa temple at Ellora was executed under the Rashtrakuta king

    A. Amoghavarsha-I

    B. Govinda-III

    C. Indra-III

    D. Krishna-I

    9. The Rathas of Mahabalipuram, the rock- cut architecture, were built by a king of the dynasty of

    A. Chola

    B. Hoysala

    C. Pallava

    D. Rashtrakuta

    10. Match List-I (Dynasties) with List-II (Capitals) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I                              List-II

    A. Cholas                  1. Dwarasamudra

    B. Hoysalas               2. Madurai

    C. Pandyas                3. Malkhed

    D. Rashtrakutas          4. Tanjavur

    Codes:

               A             B                 C               D

    (a)       4           1            2            3

    (b)       3           2           1             4

    (c)       4           2            1            3

    (d)      3            1            2            4

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. B
    4. B
    5. A
    6. A
    7. A
    8. D
    9. C
    10. A

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK