Jagran Josh Logo

GK Quiz on Ancient Indian History Set XVIII

12-FEB-2016 11:37

    GK Quiz on Ancient Indian History Set XVIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. The famous Harappan site of Lothal is situated in

    (a) Sind

    (c) Gujarat

    (b) Rajasthan

    (d) Maharashtra

    2. Match List-I (Name of Sculpture) with List-II (Discovered at) and select the correct answer using the codes given below the lists:

            List-I                                                                    List-II

    A. Dancing girl (Bronze)                         1. Harappa

    B. Incomplete male torso (Grey stone)    2. Mohenjo-Daro

    C. Small male torso (red limestone)       3. Harappa

    D. Bust of bearded man (steatite)          4. Mohenjo-Daro

                                                              5. Kalibanga

    Code:

           A  B  C   D

    (a) 1  2  3  5

    (b) 1  2  4  5

    (c)  2  1 3   4

    (d) 1  3  2  4

    3. The Vedic term vrihi stands for

    A. Cotton

    B. Wheat

    C. Rice

    D. Barley

    4. Who was the patron of the 3rd Buddhist council?

    A. Ajatashatru

    B. Ashoka

    C. Kanishka

    D. Harsha

    5. Which of the following pairs of persons are  correctly matched?

    1. Chandragupta-II : Fa-Hien

    2. Skandagupta: I-tsing

    3. Harsha  : Hiuen Tsang

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. 1 and 2

    B. 1, 2 and 3

    C. 1 and 3

    D. 2 and 3

    6. Which of the following could be associated with Buddhism?

    1. Rejection of the authority of Vedas

    2. Denial of God

    3. Belief in the categories of jiva and ajiva

    4. The concept of nirvana

    5. Theory of prakriti and purusha

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. 1,2 and 3

    B. 2,3,4 and 1

    C. 1,2 and 4

    D. 1,3,4and5

    7. The famous rock-cut temple of Kailasa is at

    A. Ajanta

    B. Badami

    C. Ellora

    D. Elephanta

    8. Which one of the following places has yielded earliest Stupa railing?

    A. Sanchi

    B. Bharhut

    C. Amaravati

    D. Nagarjunkondas

    9. Ashoka sent missionaries to

    A. China and Kashmir

    B. Tibet and Ceylon

    C. Tibet and China

    D. Kashmir and Ceylon

    10. Which one of the following dynasties was ruling at the time of Alexander's invasion?

    A. The Nanda

    B. The Maurya

    C. The Sunga

    D. The Kanva

     

    Question Answer
    1. C
    2. C
    3. C
    4. B
    5. C
    6. C
    7. C
    8. A
    9. B
    10. B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK