GK Quiz on Ancient Indian: Jain Dharma and Tirthankar Set III

GK Quiz on Ancient Indian: Jain Dharma and Tirthankar Set III consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 22, 2016 15:00 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set III consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. After which Tirthankar, Sambhavanath Tirthankar was born?

A. Rishabnath

B. Ajitnath

C. Abhinandan

D. Padyaprabhu

2. Why did King Vipulvahan develop aversion for worldly life?

A. Because of wife

B. Because of son

C. Because of famine

D. Because of subjects

3. Who was King Vipulvahan?

A. Father of Sambhavnath

B. Brother of Sambhavnath

C. Friend of Sambhavnath

D. Teacher of Sambhavnath

4. After how many years of practice Sambhavnath acquired Kewalya Gyan and formed DharamTirth?

A. 10

B. 12

C. 14

D. 16

5. What was the symbol of Sambhavnath Tirthankar?

A. Elephant

B. Cow

C. Horse

D. Tortoise

6. What was the meaning of the symbol Horse of Sambhavnath Tirthankar?

A. Speed

B. Restrained heart

C. Anger

D. Charm

7. What is the moral of the horse?

A. Politeness

B. Restraint

C. Knowledge

D. All of the above

8. During young age, what did Sambhavnath Tirthankar feel while watching the dispersal of medieval clouds?

A. Togetherness

B. Mortification

C. Happy

D. Sad

9. How many Ganadharas were there in the religious family of Sambhavnath Tirthankar?

A. 95

B. 105

C. 115

D. 125

10. According to Jain Shastra, Manno Sahssisso Bhimo,………………………

A. Sidha

B. A Si Sahu

C. Namorhastiadheybahhy

D. Durtthasso Paridhawad

Question No.

Answer

1.

B

2.

C

3.

A

4.

C

5.

C

6.

B

7.

D

8.

B

9.

B

10.

D

Related Categories