GK Quiz on Definition of State in India & Co-operative Societies in India

02-NOV-2018 10:31
    GK Quiz on Definition of State in India & Co-operative Societies in India

    Dear Students Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on Definition of State in India& Co-operative Societies in India. We are providing you topic wise questions so that you come to know all kinds of probable questions on a particular topic. Our expert’s team has gone through a deep analysis to frame only those kinds of questions which are asked in the past exams and supposed to be asked in the upcoming competitive exams also.

    1. Which of the following is the actual definition of states in the Indian Constitution?

    A.  Government and Parliament of India and the Government and the Legislature of each of the States and all local or other authorities within the territory of India or under the

    control of the Government of India.

    B.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities

    C.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities within the territory of India.

    D.  Parliament of India, state assembly and president of India

    Ans: A

    2. Which article of Indian constitution defines the “State”?

    A.  Article 9

    B.  Article 10

    C.  Article 11

    D.  Article 12

    Ans: D

    3. Which of the following organisation does not come under the definition of: States”?

    A.   IDBI

    B.  CSIR

    C.  NCRET

    D.  ONGC

    Ans: C

    4. Article 2 and 3 deals with the……..:

    A.  Fundamental duties

    B.  Name of the country

    C.  Establishment of new states

    D.  Citizenship

    Ans: C

    5. When state reorganisation committee was appointed?

    A.  1952

    B.  1955

    C.  1958

    D.  1953

    Ans: D

    GK Quiz on the House of Representatives (Parliament)

    6. Which sector is mainly served by the Co-operative Societies in India?

    A.  Corporate Houses

    B.  Pharmaceutical

    C.  Electricity

    D.  Farming

    Ans: D

    7. Verghese Kurien is related to:

    A.  Green revolution

    B.  White revolution

    C.  Blue revolution

    D.  Yellow reolution

    Ans: B

    8. National Milk Day is observed on:

    A.  25 Nov.

    B.  2 Dec.

    C.  26 Nov.

    D.  24 Oct.

    Ans: C

    9. Which of the following is not a Co-operative Federation in India?

    A.  NAFED

    B.  IFFCO

    C.  MOTHER DIARY

    D.  KRIBHCO

    Ans: C

    10. Who written the Book "I too had a dream":

    A.  Verghese Kurien

    B.   M.S. Swaminathan

    C.  A.P.J.Abdul Kalam

    D.  Arun Jaitely

    Ans: A

    500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK