GK Quiz on Elections for the Lok Sabha & Borrowed features of Indian Constitution

02-NOV-2018 17:57
    GK Quiz on Elections for the Lok Sabha & Borrowed features of Indian Constitution

    Dear Students Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on Elections for the Lok Sabha & Borrowed features of Indian Constitution. We are providing you topic wise questions so that you come to know all kinds of probable questions on a particular topic. Our expert’s team has gone through a deep analysis to frame only those kinds of questions which are asked in the past exams and supposed to be asked in the upcoming competitive exams also.

    1. What is the minimum age to become a member of Lok Sabha?

    A.  30 years

    B.  18 years

    C.  25 years

    D.  35 years

    Ans: C

    2. What is the strength of total elected members of 14th Lok Sabha?

    A.  545

    B.  543

    C.  552

    D.  550

    Ans: B

    3. What is the maximum strength of the Lok Sabha envisaged by the Constitution?

    A.  545 members

    B.  550 members

    C.  552 members

    D.  535

    Ans: C

    4. How many members are elected in the Lok Sabha from the Union Territories (according to Constitutional provision)

    A.  20

    B.  22

    C.  30

    D.  35

    Ans: A

    5. During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding:

    A.  2.5 years

    B.  1 year

    C.  1.5 years

    D.  Depend on the discretion of the President

    Ans: B

    GK Quiz on High courts & Lokpal and Lokayuktas

    6.Which feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution?

    A.  Preamble

    B.  Single citizenship

    C.  Judicial Review

    D.  Fundamental Rights

    Ans: B

    7. Procedure for the amendment of the Constitution is taken form:

    A.  USA

    B.  Russia

    C.  South Africa

    D.  Canada

    Ans: C

    8.The concept of Federal System in Indian Constitution is taken from:

    A.  Ireland

    B.  Australia

    C.  Germany

    D.  Canada

    Ans: D

    9.From which country the concept Fundamental Duties in Indian Constitution is taken?

    A.  USA

    B.  Russia

    C.  South Africa

    D.  Canada

    Ans: B

    10.Emergency provisions in Indian Constitution is taken from:

    A.  Australia

    B.  Japan

    C.  Canada

    D.  Germany

    Ans: D

    500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK