GK Quiz on Environment & Ecology: E-waste

GK Quiz on Environment Ecology: E-waste, in this quiz you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.
Created On: Mar 12, 2019 14:59 IST
Modified On: Mar 12, 2019 14:57 IST
GK Quiz on Environment and Ecology: Ewaste
GK Quiz on Environment and Ecology: Ewaste

GK Quiz on Environment & Ecology: E-waste, in this quiz you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Which of the following element/s is/are cause of e-waste?

A. Lead

B. Cadmium

C. Beryllium, or Brominates flame retardants

D. All of the above

Ans:  D

2. Which of the following are the main contributors of the e-waste in the world?

I.  Refrigerators/freezers, washing machines, dishwashers

II. Small household appliances (toasters, coffee makers, irons, hairdryers)

III. Personal computers, telephones, mobile phones, laptops, printers, scanners, photocopiers

IV. Gas cylinder, chimneys & home appliances

A. Only I, II, III

B. Only I & II

C. Only I, III, IV

D. All of the above

Ans: A

3. How are electronic items dangerous?

A. They degrade over time, releasing cancer-causing chemicals into the air.

B. Lead and mercury in components can cause metabolic changes in users.

C. They leach toxic metals in landfills and into ground water.

D. They create electromagnetic fields that interfere with animal reproduction.

Ans: C

4. Which toxic compound is not found in e-waste?

A. Mercury

B. Cadmium

C. Neon

D. Lead

Ans: C

5. What does e- waste stand for?

A. Environment waste

B. Electronic waste

C. Equipment waste

D. None of the above

Ans: B

GK Quiz on GreenPHABLET & Lima Call for Climate Action

6. E-waste contains hazardous substances that are harmful to the environment and human health if not properly treated or disposed of, therefore they must be handled with care.

What are the health hazards which can be caused by E-Waste?

A. Lung cancer

B. DNA damage

C. Brain

D. All of the above

Ans: D

7. Which country produces the most e-waste per year?

A. India

B. China

C. USA

D. France

Ans: B

8. How much lead is in a cathode ray tube (CRT), commonly called a picture tube?

A. 1.75 pounds

B. Between 2 and 3 pounds

C. 19 pounds

D. Between 4 and 7 pounds

Ans: D

9. The most valuable part of a PC or TV is the

A. Lead in the CRT

B. Circuit boards that contain silver and gold

C. Copper in the cathode yoke

D. None of the above

Ans: C

10. Which of the following is the correct related to E-waste?

A. E-waste is a popular, informal name for electronic products nearing the end of their "useful life.

B. Computers, televisions, VCRs, stereos, copiers, and fax machines are common electronic products.

C. Both A and B

D. None of the above

Ans: C

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

 

Comment ()

Post Comment

7 + 3 =
Post

Comments