GK Quiz on Environment & Ecology: E-waste

18-MAR-2016 19:00

    GK Quiz on Environment & Ecology: E-waste, in this quiz you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Which of the following element/s is/are cause of e-waste?
    A. Lead
    B. Cadmium
    C. Beryllium, or Brominates flame retardants
    D. All of the above

    2. Which of the following are the main contributors of the e-waste in the world?
    I.  Refrigerators/freezers, washing machines, dishwashers
    II. Small household appliances (toasters, coffee makers, irons, hairdryers)
    III. Personal computers, telephones, mobile phones, laptops, printers, scanners, photocopiers
    IV. Gas cylinder, chimneys & home appliances
    A.Only I, II, III
    B.Only I & II
    C.Only I, III, IV
    D.All of the above

    3. How are electronic items dangerous?
    A.They degrade over time, releasing cancer-causing chemicals into the air.
    B.Lead and mercury in components can cause metabolic changes in users.
    C.They leach toxic metals in landfills and into ground water.
    D.They create electromagnetic fields that interfere with animal reproduction.

    4. Which toxic compound is not found in e-waste?
    A.Mercury
    B.Cadmium
    C.Neon
    D.Lead

    5. What does e- waste stand for?
    A.Environment waste
    B.Electronic waste
    C.Equipment waste
    D.None of the above

    6. E-waste contains hazardous substances that are harmful to the environment and human health if not properly treated or disposed of, therefore they must be handled with care. What are the health hazards which can be caused by E-Waste?
    A.Lung cancer
    B.DNA damage
    C.Brain
    D.All of the above

    7. Which country produces the most e-waste per year?
    A.India
    B.China
    C.USA
    D.France

    8. How much lead is in a cathode ray tube (CRT), commonly called a picture tube?
    A.1.75 pounds
    B.Between 2 and 3 pounds
    C.19 pounds
    D.Between 4 and 7 pounds

    9. The most valuable part of a PC or TV is the
    A.Lead in the CRT
    B.Circuit boards that contain silver and gold
    C.Copper in the cathode yoke
    D.None of the above

    10. Which of the following is the correct related to E-waste?
    A.E-waste is a popular, informal name for electronic products nearing the end of their "useful life.
    B.Computers, televisions, VCRs, stereos, copiers, and fax machines are common electronic products.
    C.Both A and B
    D.None of the above

     

     

    Question Answer
    1 D
    2 A
    3 C
    4 C
    5 B
    6 D
    7 B
    8 D
    9 C
    10 C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK