GK Quiz on History: Early Medieval India

GK Quiz on History: Early Medieval India consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 7, 2016 15:00 IST

GK Quiz on History: Early Medieval India consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Which Pala ruler founded the famous Vikramashila University for the Buddhists’?

A. Mahipala

B. Devapala

C. Gopala

D. Dharmapala

2. Which Pratihara ruler had the famous poet, Rajasekhara, at his court?

A. Vatsaraja

B. Mahipala

C. Nagahhatta-II

D. Mihira Bhoja

3. Which of the following is wrongly matched?

A. Sena dynasty —Founded by Vijaya Sena

B. Pala dynasty —Founded by Gopala

C. Prathihara dynasty —Founded by Bhoja

D. Rastrakuta dynasty —Founded by Amogavarsha

4. Name the Pala ruler who was the first to plunge into the tripartite struggle.

A. Devapala

B. Mahipala

C. Dharmapala

D. Gopala

5. The first invasion of India by Sultan Mahmud Ghazni was in

A. 1004 (AD)

B. 1001 (AD)

C. 1000 (AD)

D. 999 (AD)

6. Consider the following statements about Sudarshan Lake. Which of them is correct’?

A. It was constructed by Pushyagupta, the Governor of Saurashtra region during Chandragupta Maurya

B. Tushaap constructed a darn on the lake during Ashoka Maurya

C. First reconstruction was undertaken by Governor Suvishakh during Saka satrap Rudradaman and 2nd by Chakrapalit during the reign of Skandgupta

D. All of the above

7. Arab merchant, Suleiman, came to India in 9th century in the kingdom of:

A. Vijaysena of Sena dynasty

B. Mihira Bhoja of Prathihara dynasty

C. Gopala of the Pala dynasty

D. Dantidurga of Rashtrakuta dynasty

8. Match the following lists

List I (Dynasties)                   List II (Capital)

A. Chalukyas                           1. Kanchipuram

B. Yadavas                              2. Dvarasarnudra

C. Kakatiyas                           3. Kalyani

D. Hoysalas                            4. Devagiri

E. Cholas                               5. Warangal

Codes

      A    B    C    D    E

(a)  5    2    3    4    1

(b)  3    4    5    2    1

(c)  4    3    2    1    5

(d)  3    4    2    5    1

9. The city of Dhillika (Delhi) was founded by the:

A. Chauhans

B. Tomars

C. Pawars

D. Pariharas

10. Which of the following are the four Agnikula classes of Rajputs?

A. Tomars, Pariharas, Chauhans, Pawars

B. Chandellas, Tornars, Solankis, Chauhans

C. Chandellas, Pariharas, Chauhans, Pawars

D. Pariharas, Chauhans, Pawars, Solankis

Question

Answer

1

D

2

B

3

D

4

D

5

C

6

D

7

B

8

B

9

B

10

D

Question

Answer

1

D

2

B

3

D

4

D

5

C

6

D

7

B

8

B

9

B

10

D

Related Categories