Search

GK Quiz on important days in June 2019

Various important National and International events are there in the month of June. Do you have any idea about them? Let us solve GK Quiz related to important Days in the month of June.
Jun 21, 2019 15:03 IST
GK Quiz on important days in June 2019

Festivals and events have their own importance. Some days are of national importance and celebrated with full enthusiasm in the country and some have international importance which is observed worldwide with a particular theme. 20 Questions of Important Days in June 2019 are given below:

1. World Milk Day is celebrated on:
A. 1 June
B. 3 June
C. 5 June
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
World Milk Day is celebrated on 1st June every year in the whole world to mark the contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods and nutrition.  

2. What is the theme of World Environment Day 2019?
A. Go wild for Life.
B. Connecting People to Nature
C. Beat Plastic Pollution
D. Air Pollution
Ans. D
Explanation:
The theme of World Environment Day 2019 is “Air Pollution”. Connecting People to Nature is 2017 theme, Beat Plastic Pollution is 2018 theme and Go wild for Life is 2016 theme.

3. Global Parent's day falls on which date of June?
A. 1 June
B. 2 June
C. 3 June
D. 4 June
Ans. A
Explanation:
The Day of Global Parents is celebrated on 1st June every year.

4. Telangana is the 29th state in India and its formation Day is celebrated on:
A. 2 June
B. 4 June
C. 6 June
D. 8 June
Ans. A
Explanation:
Telangana is the youngest state in India. Every year, Telangana formation Day is observed on 2nd June with various cultural activities, events etc.

5. Which country in the world hosted World Environment Day 2019?
A. Bangladesh
B. United States
C. China
D. Pakistan
Ans. C
Explanation:
China is the host country of the World Environment Day 2019.

6. World Brain Tumour Day is observed on:
A. 7 June
B. 8 June
C. 9 June
D. 10 June
Ans. B
Explanation:
World Brain Tumour Day is observed on 8 June every year.

7. Every year 12 June is observed as:
A. World Bicycle Day
B. World Ocean day
C. World Day Against Child Labour
D. World Blood Donor Day
Ans. C
Explanation:
World Day Against Child Labour is launched by International Labour Organisation (ILO) to focus attention on the worldwide extinct of child labour, efforts and the action required to eliminate it. It is observed on 12 June every year.

8. What is the World Blood Donor Day 2019 theme?
A. Safe Blood for all
B. Blood Connect us all
C. Give Blood
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
The World Blood Donor Day 2019 theme is “Safe Blood for all”. The theme of 2018 is “Blood Connects us All”.  The theme of 2017 was “Give blood”.

9. When World Father's Day 2019 is celebrated?
A. 14 June
B. 15 June
C. 16 June
D. 17 June
Ans. C
Explanation: World Father's Day
is observed every year on third Sunday of June to commemorate fatherhood and appreciates all fathers for their support and contribution to the society. In 2019, Father's Day falls on 16 June.

10. 15 June is celebrated as:
A. World Elder Abuse Awareness Day
B. World Food Safety Day
C. World Wind Day
D. International Picnic Day
Ans. C
Explanation:
Every year World Wind day is observed on 15 June globally to promote clean energy.

11. Why Autistic Pride Day is celebrated?
A. To represent diversity and infinite possibilities of Autistic patients.
B. To promote awareness, acceptance regarding autism disease.
C. Persons suffering from autism disease come together and share their experiences.
D. All the above
Ans. D
Explanation:
Every year Autistic Pride Day is observed on 18 June to represent diversity and infinite possibilities. This is a day for the patients suffering from autism to come together with their families or caregivers and share their experiences. And Autistic Pride Day promotes awareness, acceptance and autonomy.

12. World Sickle Cell Awareness Day is observed on:
A. 16 June
B. 17 June
C. 18 June
D. 19 June
Ans. D
Explanation:
World Sickle Cell Awareness Day is held annually since 2008 on 19 June to raise awareness about Sickle Cell Disease (SCD).

13. What is the theme of World Refugee Day 2019?
A. With courage let us all combine.
B. We stand together with refugees.
C. Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees.
D. StepWithRefugees — Take A Step on World Refugee Day
Ans. D
Explanation:
The theme for World Refugee Day 2019 is #StepWithRefugees — Take A Step on World Refugee Day. The theme focuses on that there is a need to take big and small steps in solidarity with refugees from around the world.

14. World Music Day is celebrated on:
A. 19 June
B. 20 June
C. 21 June
D. None of the above
Ans. C
Explanation:
Every year World Music Day is celebrated on 21 June to promote music on an international level.

15. "Climate Action" is the theme of which Day in June?
A. World Hydrography Day
B. World Sauntering Day
C. World Day to combat Desertification and Drought
D. International Yoga Day
Ans. D
Explanation:
The theme of 5th International Yoga Day 2019 is "Climate Action".

16. 23rd June is celebrated as:
A. international Refugee Day
B. International Picnic Day
C. International Day of Innocent Children Victims of Aggression
D.  International Olympic Day
Ans. D
Explanation:
The International Olympic Day is celebrated on 23rd June every year to make people aware about the importance of games in life.

17. International Widows Day is observed on which Day in June?
A. 22 June
B. 23 June
C. 24 June
D. 25 June
Ans. B
Explanation:
International Widows Day is observed on 23 June annually to raise awareness globally about the violation of human rights that widows suffer and faces in several countries following the death of their spouses.

18. The theme for International Day against drug abuse and illicit trafficking 2019 is:
A. Health for Justice
B. Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe.
C. No to Drug
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
The International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is also known as 'World Drug Day' which is celebrated every year on 26 June. The theme of international Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2019 is "Health for Justice".

19. Asteroid Say is observed on:
A. 22 June
B. 24 June
C. 26 June
D. 30 June
Ans. D
Explanation:
Asteroid Day is an event observed on 30 June to provide online education about asteroid.

20. United Nations Public Service Day is observed on which date in June?
A. 20 June
B. 23 June
C. 26 June
D. 28 June

Ans. B
Explanation:
United Nations Public Service Day is designated by the UN General Assembly to celebrate 23rd June as Public Service day.

So, these are the questions and answers of important days in June 2019 with explanations.

June 2019: List of important National, International Days and Events