Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Economy Set VIII

28-SEP-2018 11:38
    GK Quiz on Indian Economy Set VIII

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘’Indian Economy’’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Who performs the central banking functions in India?

    A.  State Bank Of India

    B.  NABARD

    C.  RBI

    D.  Finance Ministry

    Ans: C

    2. Which of the following does not comes under the developmental expenditure of India?

    A.  Expenditure on administrative services

    B.  Defence expenditure

    C.  Grants to states

    D.  Expenditure on social welfare schemes

    Ans: B

    3. What is the mean of GILT- EDGED market?

    A.  Market of pure metals

    B.  Market of government securities

    C.  Bullion market

    D.  Market of guns

    Ans: B

    4. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

    A.  Telecommunication

    B.  Service Sector

    C.  Food Processing

    D.  Pharmaceutical

    Ans: A

    5. Devaluation of a currency means:

    A.  Reduction in the internal value of the domestic currency

    B.  Reduction in the external value of the domestic currency

    C.  Increment in the internal value of the domestic currency

    D.  Reduction in the printing of new currency by the RBI

    Ans: B

    GK Quiz on Service Sector of Indian Economy

    6. Deficit financing means:

    A.  Selling of gold to foreigners

    B.  Reduction in the defence expenditure

    C.  Arrangement of money through printing new currency & borrowing from external and internal sources.

    D.  Reduction in the supply of currency in the market

    Ans: C

    7. If the cash reserve ratio (CRR) is lowered by the RBI, how will it impact the lending capacity of the commercial banks?

    A.  Increase

    B.  Decrease

    C.  Initially increase then decrease

    D.  No impact

    Ans: A

    8. Which sector provides largest employment in India?

    A.  Textile

    B.  Agriculture

    C.  Service

    D.  Pharmaceutical

    Ans: B

    9. When was the SEBI established?

    A.  1980

    B.  1985

    C.  1968

    D.  1988

    Ans: D

    10. Who is the father of green revolution in India?

    A.  Norman Borlaug

    B.  M.S. Swaminathan

    C.  Salim Ali

    D.  Sam Pitroda

    Ans: B

    500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK