Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Drainage System’ Set I

15-JAN-2016 15:28

    GK Quiz on Indian Geography   ‘Drainage System’ Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Which one of the following rivers is also called  the ‘Sorrow of Bengal’?

    A. The Gandak
    B. The Son
    C. The Kosi
    D. The Damodar

    2. Which of the following rivers is the India's largest river basin?

    A. The Indus
    B. The Brahmaputra
    C. The Ganga
    D. The Krishna

    3. The Asia's largest fresh water lake "Wular lake" is located in which state?

    A. Rajasthan
    B. Uttar Pradesh
    C. Punjab
    D. Jammu and Kashmir

    4. Which of the following is the origin of the river Narmada? 

    A. Satpura
    B. Brahmagiri
    C. Amarkantak
    D. Slopes of the Western Ghats

    5. Which of the following lake is a salt water lake?

    A. Sambhar Lake
    B. Dal Lake
    C. Wular Lake
    D. Chilka Lake

    6. Which of the following is  the India's  longest Peninsular river?

    A. Narmada
    B. Krishna
    C. Godavari
    D. Mahanadi

    7. Consider the following statement(s) related to importance of soil on earth.

    I. Soil is very important for us because agriculture production is totally based on fertility of soil
    II. Fertility of soil attracts people to reside

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    8. Consider the following statement(s) related to the formation of soil.

    I. Soils are  formed by the mountains and rocks.
    II. The rocks are exposed to the process of weathering and suffer decay and decomposition.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    9. Consider the following statement(s) related to the role of climate in soil formation.

    I. It is only formed by weathering of rocks and deposition.
    II. Most important climatic factor is seasonal rainfall and temperature.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    10. Consider the following statement(s) related to alluvial soils.

    I. The Sutlej- Ganga basin has the largest depositional basin of Alluvial soils.
    II. They are rich in phosphorous but poor in potash in the upper Ganga plain two different types of soils are formed

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    Question Answer
    1. D
    2. C
    3. D
    4. C
    5. A
    6. C
    7. C
    8. C
    9. C
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on