Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Drainage System’ Set III

20-JAN-2016 11:56

    GK Quiz section is a repository of ten Multiple Choice Questions on Indian Geography   ‘Drainage System’ Set III that will help you to attune and equipped in different competitive examination.

    1. Consider the following statement(s) is/are related to the Indus River System

    I. It is known as Singi Khamban or the Lion’s mouth in Tibet.

    II. It originates from a glacier near Bokhar Chu in the Kailash Mountain range.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    2. Which of the following waterfalls is the highest waterfall in India?

    A. Barchipani falls

    B. Kunchikal falls

    C. Bee falls

    D. Jog falls

    3. Which of the following is not the tributaries of the Indus River?

    A.Shyok

    B.Gilgit

    C. Zaskar

    D. Luni

    4. Which of the following Indian peninsular river has the largest river basin?

    A. Narmada

    B. Ganga

    C. Godavari

    D. Krishna

    5. Which of the following state in India known for the famous lake 'Fulhar'?

    A. Madhya Pradesh

    B. Uttarakhand

    C. Uttar Pradesh

    D. Jammu & Kashmir

    6. Which of the following river is also called as Tsangpo in Tibet?

    A. Ganga

    B. Brahmaputra

    C. Karnali

    D. Lakhandai

    7. Consider the following statement(s) is/are related to the drainage pattern

    I. Radial drainage patterns form when rivers originate from a hill and flow in all directions. For example, the rivers originating from the Amarkantak.

    II. Centripetal drainage pattern is formed when rivers discharge their waters from all directions into a lake or a depression. For example, Loktak lake in Manipur.

    III. Trellis drainage pattern is formed when the primary tributaries of main rivers flow parallel to each other and secondary tributaries join them at right angles. For example, rivers in the upper part of the Himalayan region.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. I, II and III

    8. Which of the following region  is  famous for the world’s largest reserve of Barytes?

    A. Chauka hills

    B. Jaisalmer

    C. Ratnagiri

    D. Cuddapah

    9. Which of the following is the India’s most important region for water precipitation?

    A. Himalayas

    B. Western Ghats

    C. Eastern Ghats

    D. Satpura and Vindhyas

    10. Consider the following statement(s) related to India's Peninsular River  that discharge their water in the Arabian Sea.

    I. The rivers flowing towards the Arabian Sea have short courses.

    II. The important peninsular rivers flowing towards the west are Shetrunji, Bhadra (Bhadar), Vaitarna, Kalindi, Bedti, Sharavati, Bharathpuzha, Periyar and Pamba.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

     

    Question Answer
    1. C
    2. B
    3. D
    4. C
    5. C
    6. B
    7. D
    8. D
    9. A
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on