Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Drainage System’ Set IV

21-JAN-2016 17:41

    GK Quiz on Indian Geography  ‘Drainage System’ Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Consider the following statement(s) related to Peninsular River flowing towards the East

    I. The Subarnrekha, the Baitarni, the Brahmani, the Vamsadhara, the Penner, the Palar and the Vaigai are important rivers.

    II. Rivers flowing towards the east along with their tributaries joins the Bay of Bengal.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    2. Consider the following statement(s) related to the peninsular drainage system.

    I. Peninsular rivers are characterised by fixed course, absence of meanders and non-perennial flow of water.

    II. The Peninsular drainage system is newer than the Himalayan one.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    3. Consider the following statement(s) related to evolution of Peninsular Drainage System.

    I. Subsidence of the western flank of the Peninsula leading to its submergence below the sea during the early tertiary period.

    II. Slight tilting of the peninsular block from northwest to the south-eastern direction gave orientation to the entire drainage system towards the Bay of Bengal during the same period.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    4. Consider the following statement(s) related to the Godavari River.

    I. It rises in the Nasik district of Maharashtra and discharges its water into the Bay of Bengal.

    II. The Koyna, the Tungbhadra and the Bhima are its major tributaries.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    5. Consider the following statement(s) related to the Mahanadi River.

    I. Its tributaries run through the states of Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Orissa and Andhra Pradesh

    II. It rises near Sihawa in Raipur district of Chhattisgarh and runs through Orissa to discharge its water into the Bay of Bengal.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    6. Consider the following statement(s) related to the Kaveri River.

    I. It rises near Sihawa in Raipur district of Chhattisgarh and runs through Orissa to discharge its water into the Bay of Bengal.

    II. Its important tributaries are the Kabini, the Bhavani and the Amravati.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C.Both I and II

    D. Neither I nor II

    7. Consider the following statement(s) related to peninsular drainage system.

    I. Upheaval of the Himalayas when the northern flank of the peninsular block was subjected to subsidence and the consequent trough faulting.

    II. It has evolved through a long geological history. It mainly includes the Ganga, the Indus and the Brahmaputra river basins.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    8. Consider the following statement(s) related to drainage system of India.

    I. Indian drainage system is the outcome of the evolutionary process of the three major physiographic units and the nature and characteristics of precipitation.

    II. Himalayan Rivers are fed both by melting of snow and precipitation, rivers of this system is perennial.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    9. Consider the following statement(s) related to River Regimes.

    I. The north Indian rivers originating from the Himalayas are perennial as they are fed by glaciers through snow melt and also receive rainfall water during rainy season.

    II. The regime of the rivers of South India is controlled by rainfall which also varies from one part of the peninsular plateau to the other.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    10. Which of the following is the river island of Brahmaputra?

    A. Majuli

    B. Minicoy Island

    C. Netrani Island

    D. Isukathippa Island

     

    Question Answer
    1. C
    2. A
    3. C
    4. A
    5. B
    6. B
    7. A
    8. C
    9. C
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK