GK Quiz on Indian Geography: ‘Economic Geography’ Set I

GK Quiz on Indian Geography: ‘Economic Geography’, in this Quiz you will find repository of 20 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.
Created On: Feb 5, 2019 10:34 IST
Modified On: Feb 5, 2019 17:43 IST
GK Quiz on Indian Geography: Economic Geography Set I
GK Quiz on Indian Geography: Economic Geography Set I

Economic geography is the study of the privats , distribution and spatial organization of economic activities across the world. It represents a traditional subfield of the discipline of geography.

1. Which one of the following rivers has the highest replenishable ground water resource in the country?

A. The Yamuna

B. The Ganga

C. Tsangpo-Brahmaputra

D. Dakshina Ganga

Ans: B

2. Consider the following statement (s) regarding classification of Indian Agriculture on the basis of time of sowing.

I. Rabi crops – Wheat, Potato, Gram, Mustard

II. Kharif Crops—Paddy, Jute, Sugarcane, corn, Jowar, Bazra, Maize.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

Ans: C

3. Consider the following statement (s) regarding Economic geography.

I. It is the study of the location, distribution and spatial organization of economic activities across the world.

II. It represents a traditional subfield of the discipline of geography.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

4. Which one of the following sectors has the greater proportion of the total water used in India?

A. Irrigation

B. Domestic use

C. Industries

D. Mining and coal field

Ans: A

5. Which one of the following States has the majority and the major oil fields in India?

A. Assam

B. Gujarat

C. Jharkhand

D. Tamil Nadu

Ans: A

10 GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

6. Which of the following is/are the key part of India's three stage nuclear power programme?

A. Thorium-based fuels

B. To design for an atomic reactor using thorium and low-enriched uranium

C. To develop a prototype atomic reactor using thorium and low-enriched uranium

D. All of the above

Ans: D

7. Which one of the following minerals has another name called ‘brown diamond’?

A. Iron

B. Manganese

C. Lignite

D. Mica

Ans: C

8. Select the correct non-renewable source of energy?

A. Hydel

B. Thermal

C. Solar

D. Wind power

Ans: B

9. Which of the following is not one of the factors for industrial location and development?

A. Market

B. Population Density

C. Capital

D. Power

Ans: B

10.  Which of the following is the India’s earliest Iron and Steel Company?

A. IISCO

B. TISCO

C. Visvesvaraiya Iron and Steel Works

D. Mysore Iron and Steel Works.

Ans: B

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

11. What was the reason for development of the first modern cotton mill in Mumbai?

A. Mumbai is a port

B. It is located near cotton growing area

C. Mumbai was the financial centre

D. All of the above.

Ans: B

12. Which of the following is the nucleus of the Hugli Industrial Region?

A. Kolkata-Haora

B. Kolkata-Medinipur

C. Kolkata-Rishra

D. Kolkata-Konnagar

Ans: A

13. Which is the second largest sugar producing state in India?

A. Maharashtra

B. Bihar

C. Uttar Pradesh

D. West Bengal

Ans: C

14. Which of the following statement related to  the regional planning?

A. Development of various sectors of economy.

B. Area specific approach of development.

C. Area differences in transportation network.

D. Development of rural areas.

Ans: C

15. What is the abbreviation of ITDP?

A. Integrated Tourism Development Programme

B. Integrated Travel Development Programme

C. Integrated Tribal Development Programme

D. Integrated Transport Development Programme

Ans: C

GK Questions and Answers on the Major Inter-State Water disputes in India

16. Which one of the following factor was responsible for the development in Indira Gandhi Canal?

A. Agricultural development

B. Eco-development

C. Transport development

D. Colonisation of land

Ans: A

17. In how many zones has The Indian Railways system is been divided for traffic management?

A. 9

B. 16

C. 12

D. 14

Ans: B

18. Which of the following is the India's longest highway?

A. N.H.-1

B. N.H.-7

C. N.H.-6

D. N.H.-8

Ans: B

19. The National Waterway 1 or NW1 is located in India and runs from Haldia to Allahabad across from which of the following river system?

A. The Brahmaputra, Sadiya-Dhubri

B. The Ganga, Haldia-Allahabad

C. West Coast Canal, Kottapuram to Kollam

D. None of the above

Ans: B

20. When the first radio programme was broadcasted?

A. 1911

B. 1927

C. 1936

D. 1923

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Related Categories