Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 2

30-OCT-2015 14:21

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘General Geography & Physical Features of India ’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Which of the following imaginary line almost divides India into two equal parts?

    A. Equator

    B. Tropic of Cancer

    C. Tropic of Capricorn

    D. Arctic Circle

    2. Which of the following water bodies is the home of Lakshadweep?

    A. Arabian Sea

    B. Bay of Bengal

    C. Indian Ocean

    D. Atlantic Ocean

    3. Which of the following region supports the Karewa formation?

    A. North-eastern Himalayas

    B. Himachal-Uttaranchal Himalayas

    C. Eastern Himalayas

    D. Kashmir Himalayas

    4. Where is the Loktak Lake situated?

    A. Kerala

    B. Uttaranchal

    C. Manipur

    D. Rajasthan

    5. Which of the following water bodies separates the Andaman from the Nicobar?

    A. 11° Channel

    B. Gulf of Mannar

    C. 10° Channel

    D. Andaman Sea

    6. Which of the following hill ranges dominated by the  ‘Dodabeta’ peak?

    A. Nilgiri hills

    B. Anaimalai hills

    C. Cardamom hills

    D. Nallamala hills

    7.  Which of the following river is called as the ‘Sorrow of Bengal’?

    A. The Gandak

    B. The Kosi

    C. The Son

    D. The Damodar

    8. Which of the following river has the largest river basin in India?

    A. The Indus

    B. The Ganga

    C. The Brahmaputra

    D. The Krishna

    9. Which of the following rivers is not part of  ‘Panchnad’?

    A. The Ravi

    B. The Indus

    C. The Chenab

    D. The Jhelum

    10. Which of the following rivers flows in a rift valley?

    A. The Son

    B. The Yamuna

    C. The Narmada

    D. The Luni

     

    Question Answer
    1 B
    2 A
    3 D
    4 C
    5 C
    6 A
    7 B
    8 B
    9 B
    10 C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK