1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 2

10-OCT-2018 17:48
    GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 2

    India lies on the Indian Plate, the northern portion of the Indo-Australian Plate, whose continental crust forms the Indian subcontinent. It is the seventh-largest country in the world and has a land frontier of 15,106.7 km and a coastline of 7,516.6 km.

    1. Which of the following imaginary line almost divides India into two equal parts?

    A. Equator

    B. Tropic of Cancer

    C. Tropic of Capricorn

    D. Arctic Circle

    Ans: B

    2. Which of the following water bodies is the home of Lakshadweep?

    A. Arabian Sea

    B. Bay of Bengal

    C. Indian Ocean

    D. Atlantic Ocean

    Ans: A

    3. Which of the following region supports the Karewa formation?

    A. North-eastern Himalayas

    B. Himachal-Uttaranchal Himalayas

    C. Eastern Himalayas

    D. Kashmir Himalayas

    Ans: D

    4. Where is the Loktak Lake situated?

    A. Kerala

    B. Uttaranchal

    C. Manipur

    D. Rajasthan

    Ans: C

    5. Which of the following water bodies separates the Andaman from the Nicobar?

    A. 11° Channel

    B. Gulf of Mannar

    C. 10° Channel

    D. Andaman Sea

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Rivers of India

    6. Which of the following hill ranges dominated by the  ‘Dodabeta’ peak?

    A. Nilgiri hills

    B. Anaimalai hills

    C. Cardamom hills

    D. Nallamala hills

    Ans: A

    7.  Which of the following river is called as the ‘Sorrow of Bengal’?

    A. The Gandak

    B. The Kosi

    C. The Son

    D. The Damodar

    Ans: B

    8. Which of the following river has the largest river basin in India?

    A. The Indus

    B. The Ganga

    C. The Brahmaputra

    D. The Krishna

    Ans: B

    9. Which of the following rivers is not part of  ‘Panchnad’?

    A. The Ravi

    B. The Indus

    C. The Chenab

    D. The Jhelum

    Ans: B

    10. Which of the following rivers flows in a rift valley?

    A. The Son

    B. The Yamuna

    C. The Narmada

    D. The Luni

    Ans: C

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK