Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 3

02-NOV-2015 12:50

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘General Geography & Physical Features of India ’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Consider the following statement(s) is/are related to the Vishnu Prayag

    I.It is one of the Panch Prayag (five confluences) of Alaknanda River, and lies at the confluence of Alaknanda River and Dhauliganga River, in Chamoli district in the Indian state of Uttarakhand

    II. Place of confluence of the Alkananda and the Bhagirathi

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II


    2. Consider the following statement(s) is/are related to the  Alaknanda River

    I. It originates in the eastern slopes of glacier fields of Chaukhamba, is joined by the Saraswathi River near Mana, and then flows in front of the Badrinath temple.

    II. It then meets the Dhauli Ganga River, which originates from the Niti Pass, to form the Vishnuprayag. This stretch of the Alaknanda River is called the Vishnu Ganga.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    Ans: C

    3. Consider the following statement(s) is/are related to the Storms during the Hot Weather Season

    I. Mango Showers (since the rain showers are good for the mango trees) occurs along the coast of Kerala.

    II.Loo is the name given to the hot, dry winds that blow in the Northern Plains. It is very common in Punjab, Haryana, Western Uttar Pradesh (called "aandhi") and Bihar.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    4. Consider the following statement(s) is/are about South- West Monsoon

    I.The bulk of rainfall is received during this season in almost every part of India except Tamil Nadu.

    II.Blossom Shower with this shower, coffee flowers blossom in Karnataka and its nearby areas.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    5. Which of the following longitudes is the standard meridian of India?

    A. 69°30'E

    B. 75°30'E

    C. 82°30'E

    D. 90°30'E

    6. Which of the following places receives the highest rainfall in the world?

    A. Silchar

    B. Cherrapunji

    C. Mawsynram

    D. Guwahati

    7. What is the local name of the wind blowing in the northern plains during summers ?

    A. Kaal Baisakhi

    B. Trade Winds

    C. Loo

    D. None of the above

    8. Which of the following reason of rainfall during winters in north-western part of India?

    A. Cyclonic depression

    B. Western disturbances

    C. Retreating monsoon

    D. Southwest monsoon

    9. Consider the following statement(s) is/are related to Himalayan Range

    I. It form the highest mountain range in the world, extending 2,500 km over northern India .

    II. Bounded by the Indus river in the west and the Brahmaputra in the east, the three parallel ranges, the Himadri, Himachal and Shivaliks have deep canyons gorged by the rivers flowing into the Gangetic plain.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    10. Which of the following factor is  characterises by  the cold weather season in India?

    A. Warm days and warm nights

    B. Warm days and cold nights

    C. Cool days and cold nights

    D. Cold days and warm nights

    Question Answer
    1 A
    2 C
    3 C
    4 A
    5 C
    6 C
    7 C
    8 B
    9 C
    10 C

    1. Which one of the following is the place of confluence of the Alkananda and the Bhagirathi?
    A. Vishnu Prayag
    B. Karan Prayag
    C. Rudra Prayag
    D. Deva Prayag
    2. Which one of the following latitudinal extent is relevant for the extent of India’s area?
    A. 8°41'N - 35°7'N
    B. 8°4'N - 35°6'N
    C. 8°4'N - 37°6'N
    D. 6°45'N - 37°6'N
    3.  Which one of the following countries shares the longest land frontier with India?
    A. Bangladesh
    B. Pakistan
    C. China
    D. Myanmar
    4. Which one of the following countries is larger in area than India?
    A. China
    B. France
    C. Egypt
    D. Iran
    5. Which one of the following longitudes is the standard meridian for India?
    A. 69°30'E
    B. 75°30'E
    C. 82°30'E
    D. 90°30'E
    6. Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
    A. Silchar
    B. Cherrapunji
    C. Mawsynram
    D. Guwahati
    7. The wind blowing in the northern plains in summers is known as:
    A. Kaal Baisakhi
    B. Trade Winds
    C. Loo
    D. None of the above
    8. Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India?
    A. Cyclonic depression
    B. Western disturbances
    C. Retreating monsoon
    D. Southwest monsoon
    9. Monsoon arrives in India approximately in:
    A. Early May
    B. Early June
    C. Early July
    D. Early August
    10. Which one of the following characterises the cold weather season in India?
    A. Warm days and warm nights
    B. Warm days and cold nights
    C. Cool days and cold nights
    D. Cold days and warm nights

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on