Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 4

03-NOV-2015 15:45

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘General Geography & Physical Features of India ’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?

    A. Radial

    B. Centrifugal

    C. Dendritic

    D. Trellis

    2. In which of the following states is the Wular Lake located?

    A. Rajasthan

    B. Punjab

    C. Uttar Pradesh

    D. Jammu and Kashmir

    3. The river Narmada is originate from.....

    A. Satpura

    B. Amarkantak

    C. Brahmagiri

    D. Slopes of the Western Ghats

    4. Which one of the following lakes is a salt water lake?

    A. Sambhar

    B. Wular

    C. Dal

    D. Gobind Sagar

    5. Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?

    A. Narmada

    B. Godavari

    C. Krishma

    D. Mahanadi

    6. Which one amongst the following rivers flows through a rift valley?

    A. Damodar

    B. Tapi

    C. Tungabhadra

    D. Both A & B

    7. A landmass bounded by sea on three sides is referred to as

    A. Coast

    B. Peninsula

    C. Island

    D. None of the above

    8. Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as

    A. Himachal

    B. Purvanchal

    C. Uttaranchal

    D. None of the above

    9. The Western Coastal strip, south of Goa is referred to as

    A. Coromandal

    B. Kannad

    C. Konkan

    D. Northern Circar

    10. The highest peak in the Eastern Ghats is

    A. Anai Mudi

    B. Mahendragiri

    C. Kanchenjunga

    D. Khasi

     

    Question Answer
    1 D
    2 D
    3 B
    4 A
    5 B
    6 D
    7 B
    8 B
    9 B
    10 B

    1. Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?
    A. Radial
    B. Centrifugal
    C. Dendritic
    D. Trellis
    2. In which of the following states is the Wular Lake located?
    A. Rajasthan
    B. Punjab
    C. Uttar Pradesh
    D. Jammu and Kashmir
    3. The river Narmada is originate from.....
    A. Satpura
    B. Amarkantak
    C. Brahmagiri
    D. Slopes of the Western Ghats
    4. Which one of the following lakes is a salt water lake?
    A. Sambhar
    B. Wular
    C. Dal
    D. Gobind Sagar
    5. Which one of the following is the longest river of the Peninsular India?
    A. Narmada
    B. Godavari
    C. Krishma
    D. Mahanadi
    6. Which one amongst the following rivers flows through a rift valley?
    A. Damodar
    B. Tapi
    C. Tungabhadra
    D. Both A & B
    7. A landmass bounded by sea on three sides is referred to as
    A. Coast
    B. Peninsula
    C. Island
    D. None of the above
    8. Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as
    A. Himachal
    B. Purvanchal
    C. Uttaranchal
    D. None of the above
    9. The Western Coastal strip, south of Goa is referred to as
    A. Coromandal
    B. Kannad
    C. Konkan
    D. Northern Circar
    10. The highest peak in the Eastern Ghats is
    A. Anai Mudi
    B. Mahendragiri
    C. Kanchenjunga
    D. Khasi

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK