GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 5

01-NOV-2018 09:58
    GK Quiz on Indian Geography: General Geography & Physical Features Set 5

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘General Geography & Physical Features of India ’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Which of the following state is not crossed by the Tropic of Cancer?

    A. Rajasthan

    B. Chhattisgarh

    C. Odisha

    D. Tripura

    Ans: C

    2. Which is the easternmost longitude of India?

    A. 97° 25' E

    B. 77° 6' E

    C. 68° 7' E

    D. 82° 32' E

    Ans: C

    3. Which of the following country have common frontier with the Indian State like Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim?

    A. China

    B. Nepal

    C. Bhutan

    D. Myanmar

    Ans: B

    4. Which of the following Union Territories of India will best suited for summer vacation, if you choose Kavarati to visit?

    A. Pondicherry

    B. Andaman and Nicobar

    C. Lakshadweep

    D. Diu and Daman

    Ans: C

    5. Which of the following the country does not share land boundary with India?

    A. Bhutan

    B. Bangladesh

    C. Tajikistan

    D. Nepal

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Indian ‘Drainage System’

    6. Which of the following is called the Southernmost Himalayas?

    A. Siwaliks

    B. Himadri

    C. Himachal

    D. None of the above

    Ans: A

    7. What is the another name of Sahyadris?

    A. Aravali

    B. Western Ghats

    C. Himadri

    D. None of the above

    Ans: B

    8. Where does the Palk Strait lies?

    A. Sri Lanka and Maldives

    B. India and Sri Lanka

    C. India and Maldives

    D. Both A & B

    Ans: B

    9. Which of the following is popular name of  the Indian islands in the Arabian Sea?

    A. Andaman and Nicobar Islands

    B. Lakshadweep Islands

    C. Maldives

    D. Both A & D

    Ans: B

    10. Which of the following is the oldest mountain range in India?

    A. Aravali Mountains

    B. Western Ghats

    C. Himalayas

    D. Both A & C

    Ans: A

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK