Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Human Geography’ Set II

25-JAN-2016 11:18

    GK Quiz on Indian Geography ‘Human Geography’ Set II, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Consider the following statement (s) related to shapes of the settlements.

    I. Linear pattern: Such patterns of rural settlements are found in plain areas or wide inter montane valleys.

    II. Rectangular pattern: In such settlements houses are located along a road, railway line, and river, canal edge of a valley or along a levee.

    Which is / are correct option?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    2. Consider the following statement (s) related to rural settlements.

    I. The rural settlements are concerned with the degree of dispersion of the dwellings and the life is supported by land based primary economic activities.

    II. Rural people are less mobile and therefore, social relations among them are intimate.

    Which is / are correct option?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    3. Consider the following statement (s) related to Hamleted rural settlement.

    I. Units are locally called panna, para, palli, nagla, dhani, etc. in various parts of the country.

    II. A pattern may also result from segregation or fragmentation of a large compact village.

    Which is / are correct option?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    4. Consider the following statement (s) related to dispersed or isolated rural settlement.

    I. Pattern of settlement appears in the form of isolated huts or hamlets of few huts in remote jungles, or on small hills with farms or pasture on the slopes.

    II. Extreme dispersion of settlement is often caused by extremely fragmented nature of the terrain and land resource base of habitable areas.

    Which is / are correct option?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    5. Which of the following statements concerning spatial systems is not correct?

    A. Maps cannot be used to measure and analyze systems, only models can.

    B. The analysis of the role of each component helps reveal the operation of the entire system.

    C. They function as units because their component parts are interdependent.

    D. Spatial systems may be the basis for regional identification.

    6. The essential perspective used by geographers in forming their concepts is:

    A. Absolute.

    B. Human.

    C. Relative.

    D. Spatial.

    7. Arithmetic density:

    A. cannot be used to compare regions.

    B. is an absolute relationship such as population per square kilometre

    C. is more meaningful than physiological density.

    D. refers to the number of persons per unit of arable land.

    8. Site refers to the:

    A. External features of a place.

    B. Precise location of the centre of a city.

    C. Proximity to natural resources or transportation routes.

    D. Internal locational attributes of a place.

    9. Regional boundaries are marked by:

    A. Precise decisions based upon the scale of the map.

    B. Dramatic changes in the region's unifying characteristic.

    C. Spatial reality.

    D. The boundaries of a city or incorporated political unit.

    10. The statement that "the journey to work is 15 minutes by bus" is an example of:

    A. Absolute direction.

    B. Absolute distance.

    C. Relative direction.

    D. Relative distance.

     

    Question Answer
    1. D
    2. C
    3. A
    4. C
    5. A
    6. D
    7. B
    8. D
    9. B
    10. D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK