Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Human Geography’ Set IV

28-JAN-2016 15:11

    GK Quiz on Indian Geography ‘Human Geography’ Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Consider the following statement (s) related to the scale of map.

    I. The larger the scale of the map, the larger the area it covers.

    II. The larger the scale of the map, the more generalized are the data it portrays.

    III. The smaller the scale of the map, the larger the area it covers.

    IV. The smaller the scale of the map, the more accurately can its content be displayed.

    Which of the following statement (s) is correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. I, II, III and IV

    2. Consider the following statement (s) regarding early Greek contribution in Human Geography.

    I. They hired Arab World to describe and analyze their known world.

    II. Lost a great deal of their geographic knowledge during the middle Ages.

    III. They observed the habitation and adaptibility of humans in various areas against the backdrop of the earth's physical features.

    IV. They never contributed in Human Geography other than Economic Geography.

    Which of the following statement (s) is correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. I, II, III and IV

    3. Which of the following is not related to the  human geography?

    A. Bio-climatic

    B. Way of Human life

    C. Economic way of Human life

    D. Social way of Human life

    4. Consider the following statement (s) regarding geographic coordinate ( longitude).

    I. Longitude is depicted by north-south lines called meridians.

    II. Longitude is the angular distance east or west of the prime meridian.

    III. Meridians are parallel to the equator.

    IV. Meridians converge at the poles.

    Which of the following statement (s) is/ are not correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. I, II, III and IV

    5. Consider the following statement (s) related to the Earth discription.

    I. It study the lands, the features, the inhabitants, and the phenomena of Earth.

    II. Eratosthenes was the first who used the term 'Geography'

    III. It is also called the bridge between the human and the physical science

    Which of the following statement (s) is/ are not correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. I, II and III

    6. Which of the following is not related to the human development?

    A. The concept of human development was introduced by Dr Mahbub-ul-Haq.

    B. The population density means the number of people per sq. Km is called the pattern of population distribution.

    C.The balance between people leaving from and people moving into a country is known as net migration.

    D. None of the above

    7. Which of the following statement is not related to the dichotomy of Human Geography?

    A. It is a substantive concept and once it is achieved it will address all the socio-cultural and environmental ills of the society.

    B. Neo-Malthusians, environmentalists and radical ecologistsadvocated the gap between the resources and population has widened after eighteenth century.

    C. Sir Robert Malthus was the first Scholar who raises his voice his concern on the growing insecurity in social justice.

    D. Both A & B

    8. Consider the following statement(s) related to the functional classification of Towns.

    I. Towns supporting administrative headquarters of higher order are administrative towns, such as Chandigarh, New Delhi etc.

    II. Industries constitute prime motive force of these cities such as Mumbai, Salem etc.

    Which of the following statement (s) is/ are not correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    9. Which of the following stement  is not true' about rural settlement?

    A. Clustered, agglomerated or nucleated is one  the types of rural settlements in India.

    B. Semi-clustered or fragmented is one  the types of rural settlements in India.

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    10. Who among the following said  that the  Human Geography is Human Ecology’ ?

    A. Barrow

    B. Huntington

    C. Ratzel

    D. Vidal de la Blache

     

    Question Answer
    1. C
    2. C
    3. A
    4. C
    5. D
    6. A
    7. D
    8. D
    9. D
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on