Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Human Geography’ Set VI

01-FEB-2016 13:08

    GK Quiz on Indian Geography ‘Human Geography’ Set VI, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Consider the following statement(s) related to the languages of India

    I. English is the second "language of the Union" besides Hindi.
    II. English is the major language of trade/politics.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    2. Consider the following statement(s) related to the characterisation of Nigro race

    I.They are found in Andaman Islands and also at Urali region of Nilgiris, Khadurs of Kochi, and Pulyans of Palni Hills.

    II. The Angami Nagas of north coast and Badgis of Rajmahal are very similar to Negros.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    3.  Consider the following statement(s) is/are related to the Proto Australoids.

    I.They are mostly found in the hilly and forested tracts of central and southern India and tribal groups in India.

    II. Important tribes are: Veddhas, Malveddhas, Irulas, Santhal, Kol, Bhil, Kurumba, Munda, Kherwar, Malpahari, Chenchus, Malayan etc.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    4. Which of the following towns/ city  is not situated on the bank of river?

    A. Agra

    B. Bhopal

    C. Patna

    D. Mumbai

    5. Which of the following is not supported by the definition of a town as per the census of India?

    A. Population density of 400 persons per sq km.

    B. Presence of municipality, corporation, etc.

    C. More than 75% of the population engaged in primary sector.

    D. Population size of more than 5,000 persons.

    6. Which of the following region is supported by the dispersed rural settlements?

    A. Alluvial plains of Ganga

    B. Arid and semi-arid regions of Rajasthan

    C. Lower valleys of Himalayas

    D. Forests and hills in north-east

    7. Select the following states according to their rank and size on the basis of  population and density? 

    A. Greater Mumbai, Bangalore, Kolkata, Chennai

    B. Delhi, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata

    C. Kolkata, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata

    D. Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai

    8. With reference to Neem tree, consider the following statements:

    I. Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites.

    II. Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.

    III. Neem oil has applications in pharmaceutical industry.

    Which of the statements given above is/are correct?

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. I, II and III

    9. Which of the following states have the common borders with China?

    I. Jammu and Kashmir

    II. Sikkim

    III. Arunachal Pradesh

    IV. Himachal Pradesh

    Select the correct code:

    A. I, III and IV

    B. I, II and III

    C. I and III

    D. I, II, III and IV

    10. Consider the following statements

    I. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.

    II. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

     

    Question Answer
    1. C
    2. C
    3. C
    4. D
    5. B
    6. A
    7. D
    8. D
    9. D
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on