GK Quiz on Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India’ Set III

08-JAN-2016 09:57

    GK Quiz section is a repository of Multiple Choice Question that make you aware about  evolving nature of competitive examination, here we are giving 10 Multiple Type Question on ‘Indian Geography: Physical Features & Climate of India’ Set III that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Consider the following statement(s) is/are related to the Karakoram mountain ranges

    I.The world's second highest mountain peak K2 (Godwin Austen), which has a height of 8611 meters, belongs to this chain of mountains.

    II. It rises from the Pamir Knot in the north-west and stretch towards southeast up to the Indus gorge in Jammu and Kashmir.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    2. Which among the following statements related to the  El Nino?

    I. Occurs at irregular intervals.

    II. Carriers of warmer water.

    III. Carriers of less saline water.

    IV. Its atmospheric equivalent is Southern oscillation.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:

    A. I and II only

    B. II and III only

    C. III and IV Only

    D. I, II, III and IV

    3. Which of the following part  of India receives the first monsoon in summer?

    A. Western Ghats

    B. Himalayas

    C. Meghalaya Plateau

    D. Eastern Ghats

    4. Which of the following soil is charaterised by the cracks and shrinks when it dries? 

    A. Black clay soil

    B. Red porous soil

    C. Sandy soil

    D. Loamy soil

    5. Which of the following  state is famous for the tropical forest of Silent Valley?

    A. Goa

    B. Karnataka

    C. Kerala

    D. Tamil Nadu

    6. Consider the following statement(s) is/are related to the Ladakh range

    I. It is Situated to the north of the Indus Tsangpo Suture Zone (ITSZ) and south of Karakoram, between River Indus and Shyok.

    II. The highest peak is Mt. Rakaposhi (steepest peak in the world).

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    7. Consider the following statement(s) is/are related to the Great Plains of Northern India

    I.The bulk of the Indus basin falls within Pakistan but a part of it is shared by Punjab and Haryana.

    II.The Ganga Brahmaputra basin is larger of the two and covers a large number of states in northern India.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    8. Consider the following statement(s) is/are related to the terrain characteristics of Indain Plains

    I. The upland plain which lies above the flood level and is made up of old alluvium. This plain is called the Bangar Land

    II. The lowland plain, whichis liable to inundation during floods and thus acquires fresh doses of new alluvium. This is called the Khadar Land

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    9. Which of the following is/are the features of Himalayan Rivers?

    A. Perennial in nature
    B. Uncertain nature and caprician in behavior
    C. Some are meandering in their flow and subject to drastic change of course
    D. All of the above

    10. Which of the following Indian state/UT  is the least populous according to the India's 2011 census?

    A. Daman and Diu

    B. Sikkim

    C. Lakshadweep

    D. Arunachal Pradesh

     

    Question Answer
    1. C
    2. D
    3. A
    4. A
    5. C
    6. C
    7. C
    8. C
    9. D
    10. C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK