GK Quiz on Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India’ Set IV

11-JAN-2016 17:12

    GK Quiz section is a repository of Multiple Choice Question that make you aware about  evolving nature of competitive examination, here we are giving 10 Multiple Type Question on ‘Indian Geography: Physical Features & Climate of India’ Set IV that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Consider the following statement(s) is/are related to the Indian Islands

    I.The northern cluster of islands is called the Andamans, a group of 204 small islands, while the southern cluster is known as the Nicobar islands, a group of 19 islands.

    II.The Lakshadweep comprises a group of 27 coral islands scattered in the Arabian Sea, about 300 kilometres to the west of Kerala coast.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    2. Which of the following is not the feature of the India's West Coastal Plain?

    A. Located between the Western Ghats and the Arbian Sea coast

    B. Narrow plain (average width 64 km)

    C. Drained by several short and swift streams which are unable to form deltas

    D. Mostly of emergent type, characterized by offshore bars, fine sea beaches, sand ridges and lagoons

    3. Which of the following is/ are related to the India's Coastal strips?

    A. The Deccan Plateau is flanked, on its west and east, by narrow coastal plains along the Arabian Sea and the Bay of Bengal.

    B. The western Coastal Plain lies between the Western Ghats and the Arabian Sea.

    C. The southern part of the Western coastal Plain, called the Malabar Coast, is narrow, uneven and gradually dissected by a number of fast flowing streams and rivers.

    D. All of the above

    4. Which of the following is the largest lake in India?

    A. Nainital Lake

    B. Sambhar Lake

    C. Sishram Lake

    D. Chilka Lake

    5. Which of the following river originates near Mahabaleshwar, Maharashtra ?

    A. Godavari

    B. Krishna

    C. Koyna

    D. Both B & C

    6.  Which of the following state has the Hydel Power Project Nathpa Jhakri ?

    A. Himachal Pradesh

    B. Uttarakhand

    C. Jammu & Kashmir

    D. Madhya Pradesh

    7. Consider the following statement(s) is/are related to the Deccan Plateau

    I. It is roughly of a triangular shape, extends from the Satpura hills in the north to Kanyakumari, the southernmost tip of India ending in the Indian Ocean.

    II. On the eastern edge of the Plateau lie the Sahyadri, the Nilgiri, the Annamalai and the Cardamom Hills, the Annamalai and the Cadamom Hills, commonly known as the Western Ghats.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

     

    8. Which of the following is not true about the  Ganga-Brahmaputra river system?

    A. Forms the largest part of the Great Plains of north India. It covers almost one-fourth of the total land area of the county.

    B. The Ganga rises from the Gangotri glacier in the Himalayas and is joined by the Yamuna and Sone rivers on its right bank.

    C. Rivers joining the Ganga on its left side are the Gomti, the Ghaghra, the Gandak and the Kosi.

    D. Brahmaputra River  is a trans-Himalayan river. It originates beyond Himalayas in Tibet.

     

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the semi-arid regions of India

    I. North-Eastern Madhya Pradesh

    II. South-Western Andhra Pradesh

    III. Saurashtra

    Which of the above regions is/are correct?

    A. Both I & II

    B. II Only

    C. Both II & III

    D. I, II and III

     

    10. Which of the following region receives rainfall by Wertern Disturbances?

    A. Punjab

    B. Kerala

    C. Tamil Nadu

    D. Karnataka coast

     

    Question Answer
    1. C
    2. D
    3. B
    4. D
    5. D
    6. A
    7. A
    8. D
    9. C
    10. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK