Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India’ Set V

11-JAN-2016 18:12

    GK Quiz section is a repository of Multiple Choice Question that make you aware about  evolving nature of competitive examination, here we are giving 10 Multiple Type Question on ‘Indian Geography: Physical Features & Climate of India’ Set V that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Consider the following statement(s) is/are related to the climate of India

    I. Comprises a wide range of weather conditions across a vast geographic scale and varied topography, making generalisations difficult.

    II.Hosts six major climatic subtypes, ranging from arid desert in the west, alpine tundra and glaciers in the north, and humid tropical regions supporting rainforests in the southwest and the island territories.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    2. Which of the following is not the essential feature of India's east coastal plain?

    A. Lagoons are comparatively little in this plain

    B. The eastern plain has more or less a straight coast where good ports are lacking.

    C. Mostly of emergent type, characterized by offshore bars, fine sea beaches, sand ridges and lagoons.

    D. It is a submerged coast and hence tilting has left no scope for depositional action of the rivers.

    3. Consider the following statement(s) is/are related to the tropical semi-arid steppe climate

    I. Predominates over a long stretch of land south of Tropic of Cancer and east of the Western Ghats and the Cardamom Hills.

    II. It is drought-prone, as it tends to have less reliable rainfall due to sporadic lateness or failure of the southwest monsoon.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    4. Consider  the following statement (s) is/are correct regarding the demographic profile India

    I. 82% of India is literate as per 2011 census.

    II. Sex ratio of the population has increase during the period 2001-2011.

    III. Gender gap in literacy has not decline during the period 2001-2011 .

    Which of the statements given below is/are correct?

    A. I and II

    B. I and III

    C. II only

    D. III only

    5. Consider the following statement(s) is/are related to India's Climatic Region

    I.Thar Desert plays a role in attracting moisture-laden southwest summer monsoon winds that, between June and October, provide the majority of India's rainfall.

    II.The Himalayas, along with the Hindu Kush mountains in Pakistan, prevent cold Central Asian katabatic winds from blowing in, keeping the bulk of the Indian subcontinent warmer than most locations at similar latitudes.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    6. Which of the following  Indian States/UTs witnesses more than 50% tribal population of the total population?

    A. Andaman & Nicobar Islands

    B. Dadra & Nagar Haveli

    C. Himachal Pradesh

    D. Puducherry

    7. Which of the following factor that made Dhariwal (Punjab)? 

    A. Cotton textiles

    B. Woollen goods

    C. Machine tools

    D. Fertilizers

    8. Which of the following  is the India's oldest oil Refinery in India?

    A. Haldia

    B. Koyali

    C. Digboi

    D. Mathura

    9. What makes the Ankleshwar famous? 

    A. Coal mining

    B. Exploration of oil and natural gas

    C. Iron and steel industries

    D. Cotton textile industries

    10. Consider the following statement(s) is/are related to Tectonic movement by the Indian Plate

    I. It to pass over a geologic hotspot—the Réunion hotspot—now occupied by the volcanic island of Réunion.

    II. Have contributed to the global Cretaceous–Paleogene extinction event, which caused India to experience significantly reduced insolation.

    Which of the above statement(s) is/are correct?
    Code:
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II
    D. Neither I nor II

    Question Answer
    1. C
    2. D
    3. C
    4. C
    5. C
    6. B
    7. B
    8. C
    9. B
    10. C

    GK Quiz section is a repository of Multiple Choice Question that make you aware about  evolving nature of competitive examination, here we are giving 10 Multiple Type Question on ‘Indian Geography: Physical Features & Climate of India’ Set V that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Which city has the largest population?
    A. Mumbai  
    B. Delhi
    C. Kolkata  
    D. Chennai
    Ans-A
    2. Arrange the following States in descending order in terms of population (According to Census 2011):
    I. Uttar Pradesh
    II. West Bengal
    III. Madhya Pradesh
    IV. Maharashtra
    Code:
    A. I, II, III, IV  
    B. I, III, IV, II
    C. I, II, IV, III  
    D. I, IV, II, III
    Ans- D

    3. As per the provisional figures of 2011 Census of India, which one of the following States has the highest child sex ratio?
    A. Chhattisgarh  
    B. Mizoram
    C. Sikkim  
    D. Manipur
    Ans- B
    4. With reference to the demographic profile India, which of the following statements is/are correct?
    I. According to 2011 census, 82% of India is literate.
    II. Sex ratio of the population has increase during the period 2001-2011.
    III. The gender gap in literacy has not decline during the period 2001-2011.
    Which of the statements given below is/are correct?
    A. I and II
    B. I and III
    C. II only
    D. III only
    Ans- C

    5. The Indian State having largest Buddhist population is
    A. UP  
    B. Haryana
    C. Gujarat  
    D. Maharashtra
    Ans-D
    6. Which one of the following States/UTs of the country has more than 50% tribal population of the total population?
    A. Andaman & Nicobar Islands
    B. Dadra & Nagar Haveli
    C. Himachal Pradesh
    D. Puducherry
    Ans- B
    7. Dhariwal, in Punjab is famous for
    A. Cotton textiles  
    B. Woollen goods
    C. Machine tools  
    D. Fertilizers
    Ans- B

    8. Which is the following is oldest oil Refinery in India?
    A. Haldia
    B. Koyali
    C. Digboi
    D. Mathura
    Ans-C
    9. Ankleshwar is famous for
    A. Coal mining
    B. Exploration of oil and natural gas
    C. Iron and steel industries
    D. Cotton textile industries
    Ans- B


    10. Which place is associated with paper manufacturing?
    A. Shimla  
    B. Rampur
    C. Titagarh  
    D. Barauni
    Ans- C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on