GK Quiz on Indian Geography Set VI

15-FEB-2016 11:27

    GK Quiz on Indian Geography Set VI, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Of the following four periods which one corresponds with the withdraw of South-West Monsoon in most of the Northern India?

    A. June to September

    B. October to November

    C. December to March

    D. April to May

    2. Which among the following statements characterized El Nino?

    I. It occurs at irregular intervals.

    II. It carriers warmer water.

    III. It carries less saline water.

    IV. Its atmospheric equivalent is Southern oscillation.

    Select the correct answer using the code given below:

    A. I and II

    B. II and III

    C. III and IV

    D. I, II, III and IV

    3. Which one of the following topographic units receives the first monsoon in summer?

    A. Western Ghats

    B. Himalayas

    C. Meghalaya Plateau

    D. Eastern Ghats

    4.  The soil which cracks and shrinks most as it dries is

    A. Black clay soil

    B. Red porous soil

    C. Sandy soil

    D. Loamy soil

    5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

        List-I                 List-II

    A. Arid soil             1.Punjab

    B. Saline soil          2.Rajasthan

    C. Peaty soil           3.Mysore

    D. Red soil             4.Kerala

    Codes:    

            A  B  C  D

    (a)  1  2  3  4

    (b)  2  1  4  3

    (c)  2  3  4  1

    (d)  4  3  2  1

    6. Tropical forest of Silent Valley lies in the State of

    A. Goa

    B. Karnataka

    C. Kerala

    D. Tamil Nadu

    7. Consider the following pairs:

                  Programme / Project              Ministry

    I. Drought-Prone Area Programme: Ministry of Agriculture

    II. Desert Development Programme: Ministry of Environment and Forests

    III. National Watershed Development Project for Rainfed Areas: Ministry of Rural Development

    Which of the above pairs is/are correctly matched?

    A. I and II

    B. III only

    C. I, II and III

    D. None

    8. Consider the following pairs:

       Region              Well-known for the production of

    I. Kinnaur:                   Areca nut

    II. Mewat:                    Mango

    III. Coromandel:          Soya bean

    Which of the above pairs is/are correctly matched?

    A. I and II Only

    B. III only

    C. I, II and III

    D. None

    9. Consider the following statements:

    I. Maize can be used for the production of starch.

    II. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel.

    III. Alcoholic beverages can be produced by using maize.

    Which of the statements given above is/are correct?

    A. I only

    B. I and II only

    C. II and III Only

    D. I, II and III

    10. In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal feed, but recently the cultivation of this has assumed significance. Which one of the followingstatements is correct in this context?

    A. The oil extracted from seeds is used in the manufacture of biodegradable plastics

    B. The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas

    C. The leaf extract of this plant has the properties of anti-histamines

    D. It is a source of high quality biodiesel

     

    Question Answer
    1. B
    2. D
    3. A
    4. A
    5. B
    6. C
    7. D
    8. D
    9. D
    10. B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK