Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography Set X

19-FEB-2016 11:23

    GK Quiz on Indian Geography Set X, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Which of the following crops would be preferred for sowing in order to enrich the soil with nitrogen?

    A. Wheat

    B. Mustard

    C. Sunflower

    D. Gram

    2. Match List-I (Mineral) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists:

         List-I                                   List-II

    A. Bauxite                        1. Andhra Pradesh

    B. Mica                            2. Odisha

    C. Copper                         3. Madhya Pradesh

    D. Zinc                             4. Rajasthan

    Codes:      

         A B C D   

    (a) 4 1 3 2

    (b) 2 1 3 4

    (c) 4 3 1 2

    (d) 2 3 1 4

    3. Which of the following sea port of India does not have a natural harbour?

    A. Mumbai

    B. Cochin

    C. Marmagao

    D. Paradeep

    4. Find out the region where no any significant coal resources?

    A. Andhra Pradesh

    B. Bihar

    C. Chhattisgarh

    D. Maharashtra

    5. Match List-I (Cities Connected) with List-II (National Highway) and

            List-I                            List-II

    A. Agra-Mumbai                    1. NH-21

    B. Varanasi-Kanyakumari         2. NH-7

    C. Chandigarh-Manali              3. NH-3

    D. Delhi-Jaipur                       4. NH-8

    Select the correct answer using the codes given above the lists:  

         A B C D

    (a) 3 2 1 4

    (b) 1 4 3 2

    (c) 3 4 1 2

    (d) 1 2 3 4

    6. Which is the lowest point in the India?  

    A. Kuttanad

    B. Nanda Devi

    C. Kanyakumari

    D. Indira Point

    7. Which of the following region consist of multiple layers of solidified flood basalt?

    A. Deccan Trap

    B. Kashmir Valley

    C. Shiwalik Range

    D. Tista Raidak

    8. Which of the following region known for ‘Heavy Vehicles Factory’?  

    A. Bengaluru

    B. Kolkata

    C. Hyderabad

    D. Avadi

    9. Which of the following states in India has the largest petro-chemical complex?

    A. Maharashtra

    B. Gujarat

    C. Assam

    D. Bihar

    10. Which of the following state consume highest quantity of fertilizer in India?  

    A. Kerala

    B. Punjab

    C. Tamil Nadu

    D. Haryana

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. B
    4. C
    5. A
    6. A
    7. A
    8. D
    9. B
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK