Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography: Soil and Natural Vegetation Set 7

06-NOV-2015 16:59

    GK Quiz section is a repository of ten Multiple Choice Questions on Indian Geography: Soil and Natural Vegetation Set 8 that will help you to attune and equipped in different competitive examination.

    1. Consider the following statement (s) is/are related to the natural vegetation.

    I. Natural Vegetation follow thw climatic variables and grow naturally.

    II.Natural vegetation vary according to the climate, soil and altitude.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    2. Which of the following  forest that are found in the Western Ghats, hills of the north eastern region and the Andaman and Nicobar Islands.

    A. Mangroove Forest

    B. Dry deciduous Forest

    C. Tropical Evergreen Forests

    D. Semi-desert and desert vegetation

    3. Consider the following statement (s) is/are regarding deciduous forest.

    I. It is found in that regions where  rainfall is  between 70 and 200 cm.

    II. Forests are divided into moist and dry deciduous on the basis of the availability of water .

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    4. Which trees do not belong to the Tropical Deciduous Forests?

    A. Tendu

    B. Pine

    C. Acacia

    D. Pasur

    5. Consider the following statement (s) is/ are about Tropical Thorn Forests.

    I. They occur in the areas which receive rainfall more than 60 cm.

    II. These consist of variety of herbs, thorny grasses and shrubs.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    6. Consider the following statement (s) is/are  related to forest

    I. Dry Deciduous Forest and Scrubs grow in areas  where the rainfall is between 50 cm - 100 cm.

    II. Mangrove Forest are called tidal forest because of their dense growth


    Which of the following statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    7. The seasonal or periodic movement of pastoral farmers with their livestock over relatively short distances seeking fresh pastures between two areas of different climatic conditions is called as:

    a. Ley Farming

    b. Crop Rotation

    c. Transhumance

    d. None of the above

    8. Consider the following  statement (s) is/ are related  to the  farming pattern .

    I. In irrigation, farming methods should be focused on sustaining or recycling water.

    II. Intensive commercial farming use a lot of manpower on a relatively small piece of land.


    Which of the following statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    9. Consider the following statement (s) is/ are about farming practices.

    I.  In shifting agriculture a clearing of forest is made buy cutting and burning of the trees and is a wasteful method of cultivation.

    II. In subsistence farming whole family works on the farm field is not very high and farms are small.


    Which of the following statement(s) is/are correct?

    Code:

    A. I only

    B. II only

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    10. Which of these states do not have more than 75% area under the forest cover?

    A. Southern Part of Bihar (Now in Jharkhand)

    B. Patkai Mountain Range System (Mizoram Hilly Area)

    C. Both A & B

    D. None of the above

     

     

    Question Answer
    1 C
    2 C
    3 B
    4 A
    5 D
    6 C
    7 C
    8 C
    9 C
    10 A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on