Jagran Josh Logo

GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set I

12-JAN-2016 11:24

    GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set I consists of 10 Multiple Type Question that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Consider the following statement (s) related to Mughal Emperor Jahangir

    I. Jahangir claimed that he could distinguish the work of different artists in a single picture.

    II. Painting was at its climax during his reign.

    Which of the above statements is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. None of the above

    2. The Persian ruler who besieged Qandhar in Jahangir's reign was:-    

    A. Shah Muhammad

    B. Shah Parvez

    C. Shah Abbas

    D. Shah Raza

    3. Consider the following statements:

    I. Jahangir promulgated twelve edicts for the general welfare and better government to mark his coronation

    II. Jahangir composed verses in Persian and sang Hindi lyrics

    Choose the correct answer:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    4. Consider the following statement(s) related Jahangir

    I. Jahangir had set up his court at Allahabad, assumed royal titles and struck coins in his name

    II. He banned slaughter of animals on two days in every week viz - Sunday & Thursday.

    Choose the correct answer:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both II and II

    D. Neither I nor II

    5. Which of the following are true about Jahangir?

    I. The full name of Jahangir was Nuruddin Md. Jahangir

    II. Jahangir had ended a long drawn out struggle with Mewar

    III. Mahabat Khan revolted against Jahangir and captured Jahangir and his wife Nurjahan at Lahore

    Options are:

    A. Only I

    B. I and II

    C. II and III

    D. All the above

    6. Which of the following statements are correct about Jehangir?

    I. His reign saw beginning of a new intercourse between Europe of India

    II. Attempted to prohibit traffic in eunuchs

    III. Started practices of inter-caste marriages between the families of government officers

    IV. Ordered the abolition of inhuman corporal punishments

    Codes:

    A. I, II, and III

    B. I, II, and IV

    C. II, III, and IV

    D. All the above

    7. Consider the following statement (s) related to Hawkins

    I. Hawkins was the first Englishman to visit Jahangir’s court

    II. Hawkins was called by the name of Inglish Khan, by Jahangir

    Codes:

    A. Both I and II are correct

    B. Both I and II are incorrect

    C. Only I is correct

    D. Only II is correct

    8. Who among the following Mughal Emperors was half Rajput?

    A. Shah Jahan & Aurangzeb

    B. Akbar Jahan & Jahangir

    C. Shah Jahan & Jahangir

    D. Jahangir & Humayun

    9. Who had completed the annexation of Ahmednagar?

    A. Jahangir

    B. Shahjahan

    C. Akbar

    D. Aurangzeb

    10. Historian Abdul Hamid Lahori was in the court of:

    A. Aurangzeb

    B. Akbar

    C. Shahjahan

    D. Jahangir

    Question Answer
    1. C
    2. C
    3. C
    4. C
    5. D
    6. B
    7. A
    8. C
    9. B
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on