GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set III

GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Jan 13, 2016 09:47 IST

GK Quiz on Medieval History: Mughal Empire Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Consider the following statements related to the Aurangzeb

I. Aurangzeb abolished Rahdari, Pandari and Pilgrim tax

II. Aurangzeb discontinued the practice of  inscribing the Kalima on the coins

Choose the correct answer:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

2. In the war of succession who had supported Aurangzeb?

A. Jahanara

B. Zebunisha

C. Jintunisha

D. Roshanara

3. Who had succeeded Mir Jumla as governor of Bengal in the reign of Aurangzeb?

A. Siphr Sukoh

B. Izid Bakhsh

C. Shaista Khan

D. Shah Shuja

4. Whose said the given statement - "I came alone and I am going alone.  I have not done well to the country and the people and of the future there is no hope":

A. Mir Jumla

B. Dara Shikoh

C. Jahangir

D. Aurangzeb

5. Which of the following statements are correct regarding Aurangzeb?

I. He forbade the cultivation of Bhang

II. Forbade singing at court

III. A proficient player of Veena

IV. His tomb is at Tughlaqabad

Codes:

A. I, II and III

B. I, II and IV

C. II, III and IV

D. All the above

6. Which of the following temples were destroyed by Aurangzeb?

I. Somnath temple

II. Vishwanath temple

III. Keshavrai temple

IV. Meenakshi temple

Codes:

A. I, II and III

B. I, II and IV

C. II, III and IV

D. All the above

7. Consider the following statement (s) related to the Mughal Architecture

I. Mussaman Burj is situated inside the Fatehpur Sikri Fort

II. Aurangzeb built Moti Masjid inside Agra Fort

Which is/ are incorrect statement (s)?

Codes:

A. Both I and II are correct

B. Both I and II are incorrect

C. Only I is correct

D. Only II is correct

8. Who was the master of imperial mint at Delhi during the reign of Akbar?

A. Khwaza Abdus Samad

B. Mansur

C. Mir Sayyid Ali

D. Jehangir

9. Consider the following statement (s) related to the Akbar reign

I. Akbar's Gold Mohur bore the figures of Sita and Ram

II. Akbar's Gold Mohur bore the image of Prophet Mohammad

Choose the correct answer:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

10. Ramayana was translated into Persian at Akbar's court by whom?

A. Faizi

B. Abul Fazl

C. Badayuni

D. Haji Ibrahim Sirhindi

 

Question Answer
1. B
2. D
3. C
4. D

5.

A
6. A
7. B
8. A
9. A
10. C

Related Categories