GK Quiz on Medieval History Set III

12-FEB-2016 12:03

    GK Quiz on Medieval History Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. Which one of the following is not correctly matched?

    A. Qutbuddin: Adhai din ka Jhompra

    B. Iltutmish :Qutab Minar

    C. Alauddin :Hauz-i-Khas

    D. Firuz Tughlaq : Tughlaqabad

    2. What is the correct chronological sequence of the following rulers?

    1. Muizuddin Bahram Shah

    2. Iitutmish

    3. Raziya

    4. Rukhnuddin Firuz

    Select the correct answer using the codes which are given below:

    A. 1,2,3,4

    B. 2,4 3, 1

    C. 3,2, 4, 1

    D. 4,3, 1, 2

    3. Which among the following was the most appropriate cause for the failure of Raziya?

    A. Her sex

    B. Her intention to be the ruler not only in name but also in fact

    C. Her unpopularity with the people of Delhi

    D. Her incompetence

    4. What is meant by "The Forty"?

    (a) The cream of Afghan nobles

    (b) The pick of the intellectuals among the Khaljis

    (c) The select body of the Turkish aristocracy

    (d) The Ulema or the Muslim divines

    5. What was the most important cause of the invasion of Mahmud of Ghazni?

    (a) To destroy idolatry

    (b) To gain possession of the wealth of India

    (c) To spread Islam into India

    (d) To establish a Muslim State in India

    6. Which is the correct chronological sequence of the following Sayyid rulers of Delhi?

    1. Muhammad Shah

    2. Alauddin Alam Shah

    3. Mubarak Shah

    4. Khizr Khan

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. 1,2,3,4

    B. 4,3, 1,2

    C. 4, 1, 2, 3

    D. 4, 2, 3, 1

    7. Who is the author of "Shah nama"?

    A. Utbi

    B. Firdausi

    C. Hasan Nizami

    D. AI-Beruni

    8. Which one of the following statements is not correct?

    (a) Krishnadeva Raya wrote Amuktamalyada.

    (b) He was the founder of the Tuluva dynasty.

    (c) His court was adorned by the Ashtadiggajas.

    (d) He maintained friendly relations with the Portuguese.

    9. What was the unique system developed by the Mughals?

    (a) Centralised autocracy

    (b) Ryotwari settlement

    (c) Mansabdari system

    (d) Local responsibilities for crime detection

    10. From where the Mansabdari system was borrowed?

    A. Afghanistan

    B. Turkey

    C. Mongolia

    D. Persia

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. B
    4. C
    5. B
    6. B
    7. B
    8. B
    9. C
    10. C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK