GK Quiz on Medieval History Set V

16-FEB-2016 11:35

    GK Quiz on Medieval History Set V, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. The Buland Darwaza was built to mark Akbar’s conquest of

    A. Awadh

    B. Malwa

    C. Gujarat

    D. Chittor

    2. Purana Ouila at Delhi was built by

    A. Akbar

    B. Sher Shah

    C. Humayun

    D. Shah Jahan

    3. What is meant by Mughalai?

    A. Infantry of the Mughals

    B. Very rich food

    C. Royal household

    D. Mughal territories from which Chauth was claimed

    4. Who among the following was Akbar's teacher?

    A. Kabir

    B. Abul Fazl

    C. Bairam Khan

    D. Abdul Latif

    5. After his coronation Shivaji assumed the title of

    A. Maharaja

    B. Peshwa

    C. Chhatrapati

    D. Samrat

    6. Akbar's mausoleum is situated at

    A. Sasaram

    B. Sikandra

    C. Agra

    D. Delhi

    7. The Upanishads were translated into Persian by

    A. Akbar

    B. Dara Shikoh

    C. Shah Jahan

    D. Jahangir

    8. Akbar established Ibadat Khana at

    A. Lahore

    B. Delhi

    C. Agra

    D. Fatehpur Sikri

    9. Tulsi Das composed his Ramacharitamanas during the reign of

    A. Harsha

    B. Alauddin Khalji

    C. Akbar

    D. Krishnadeva Raya

    10. The Sikh gurus who compiled the Guru Granth Sahib was

    A. Nanak

    B. Har Rai

    C. Arjun

    D. Bahadur 

    Question Answer
    1. C
    2. B
    3. D
    4. D
    5. C
    6. B
    7. B
    8. D
    9. C
    10. C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK