Jagran Josh Logo

GK Quiz on Medieval History Set VII

17-FEB-2016 11:55

    GK Quiz on Medieval History Set VII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination. 

    1. Assertion (A): The Mughals, particularly Akbar, established a uniform pattern of administration in all provinces.

    Reason (R): Akbar is greatly indebted to Sher Shah Sur not only in local administration but also in provincial administration.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    2. Assertion (A): The culture of the Mughal period is generally termed as the Mughal court culture.

    Reason (R): The Mughal court culture was an antithesis of Indian culture.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    3. Assertion (A): Akbar dispensed with the practice of keeping revenue records in the local languages, in addition to Persian.

    Reason (R): In Mughal lndia, Persian language and literature was well developed and widely in use.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    4. Assertion (A): Sultan Muhammad bin Tughlaq issued currency of copper coins and declared them as legal tender.

    Reason (R): Sultan's treasury was empty because of his short-Sighted projects.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    5. Assertion (A): The Sultans of Delhi were appointed as Viceroys of the Caliph of Baghdad.

    Reason (R): The Caliph granted them recognition by way of khilat and khitab.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    6. Assertion (A): The largest number of Persian works on classical Indian music was written in Aurangzeb's reign.

    Reason (R): Aurangzeb was a great patron of Classical Indian Music.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    7. Assertion (A): Rana Sanga lost the battle of Khanwa in the year 1527.

    Reason (R): An ally of Rana Sanga, Hasan Khan Mewati betrayed him during the battle.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    8. Assertion (A): Firuz Shah Tughlaq did not leavy jizya tax.

    Reason (R): His influential minister Khan-i- Jahan Maqbul was a converted Hindu.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    9. Akbar defeated Hemu in which of the following battle?

    A. Battle of Haldighati

    B. Second Battle of Panipat

    C. Battle of Talikota

    D. Third Battle of Panipat

    10. The Sayyid dynasty of the Delhi Sultanate is called so because__?

    A. Its founder and his successors adopted the title Sayyid

    B. Its founder and his successors belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan

    C. Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad

    D. Its founder was a scholar of Islamic theology

    Question Answer
    1. A
    2. A
    3. C
    4. A
    5. A
    6. C
    7. C
    8. D
    9. B
    10. C

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on