Jagran Josh Logo

GK Quiz on Medieval History Set XI

23-FEB-2016 11:39

    GK Quiz on Medieval History Set XI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who introduced the famous Persian festival of Nauroz?

    A. Alauddin Khalji

    B. IItutmish

    C. Balban

    D. Firuz Tughlaq

    2.  Arrange the following Tughlaqs in the chronological sequence:

    1. Firuz Tughlaq

    2. Ghiyasuddin Tughlaq

    3. Abu Bakr

    4. Nasiruddin Mahmud

    5. Muhammad bin Tughlaq

    Select the correct answer from the codes given below:

    A. 2, 5, 1, 3 and 4

    B. 1, 2, 5, 4 and 3

    C. 2, 5, 1, 4 and 3

    D. 4, 2, 1, 5 and 3

    3. The Delhi Sultanate reached its maximum geographical limits during the reign of.................

    A. Alauddin Khalji

    B. Qutbuddin Mubarak Shah Khalji

    C. Muhammad bin Tughlaq

    D. Firuz Tughlaq

    4. Which one of the following pairs is not correctly matched?

    A. Iltutmish - Invasion of Chengiz Khan

    B. Muhammad bin Tughlaq - Invasion of Tarmashirin

    C. Firuz Tughlaq - Invasion of Timur

    D. Muhammad Shah - Invasion of Nadir Shah

    5.  Who wrote the history of Aurangzeb's reign in total secrecy because of the emperor's opposition to it and what was the name of that historical work?

    A. Khafi Khan's Muntakhab-ul-Lubab

    B. Mirza Muhammad Kazim's Alamgir Nama

    C. Muhammad Saqi's Masir-i-Alamgiri

    D. Aquil Khan Razi's Zafar Nama-i-Alamgir

    6.  Which of the following revolts during Aurangzeb's period had a peasant agrarian background? The revolt of the............

    A. Rajputs

    B. Jats and Satnamis

    C. Marathas

    D. Sikhs

    7. Which empire lasted the longest among the following?

    A. The Palas

    B. The Pratiharas

    C. The Rashtrakutas

    D. The Senas

    8. Who founded the Pala Empire?

    A. Devapala

    B. Dharmapala

    C. Dhruva

    D. Gopala

    9. Who founded the Vikramashila University?

    A. Devapala

    B. Dharmapala

    C. Dhruva

    D. Gopala

    10. Who was the founder of the Sena dynasty?

    A. Ballal Sena

    B. Hemanta Sen

    C. Lakshman Sen

    D. Vijay Sen

     

    Question Answer
    1. C
    2. A
    3. C
    4. C
    5. A
    6. B
    7. C
    8. D
    9. B
    10. B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK