GK Quiz on Medieval History Set XIII

GK Quiz on Medieval History Set XIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 28, 2016 15:00 IST
Modified On: Apr 28, 2016 15:19 IST

1. Pushti marg is a Vaishnav sect of the Hinduism was founded by?

A. Shankaracharya

B. Ramanujacharya

C. Vallabhacharya

D. Nimbarkacharya

2. What is pietra dura?

A. A form of music

B. Pictorial mosaic work using semi-precious stones

C. Armour

D. None of the above

3. Who wrote famous book Kitab-ul-hind?

A. Abul Fazl

B. Amir Khusrau

C. Al Biruni

D. Firdausi

4. Who said Hanooz Dilli Door Ast?

A. Nizamuddin Aulia

B. Farid

C. Todarmal

D. Firdausi

5. Which mughal emperor was a good veena player?

A. Aurangazeb

B. Akbar

C. Jahangir

D. Shahjahan

6. Who was the author of famous Persian series of 52 stories Tutinama?

A. Nakhshabi

B. Amir Khusrau

C. Abul Fazl

D. Hasan Nizami

7. Who propagated the Vaishnava Theology of Dvaitadvaita?

A. Adi Shankaracharya

B. Ramanujacharya

C. Nimbarkacharya

D. Vallabhacharya

8. Who has written famous book Padmavat?

A. Nakhshabi

B. Malik Muhammad Jayasi

C. Al Biruni

D. Hasan Nizami

9. Atala Masjid which was built by Sultan Ibrahim is located at?

A. Jaunpur

B. Kanpur

C. Agra

D. Mysore

10. The caves and rock-cut temples at Ellora are?

A. Buddhist and Jain

B. Hindu and Muslim

C. Buddhist only

D. Hindu, Buddhist and Jain

Question No.

Answer

1.

C

2.

B

3.

C

4.

A

5.

A

6.

A

7.

C

8.

B

9.

A

10.

D

Related Categories