GK Quiz on Medieval History Set XIV

GK Quiz on Medieval History Set XIV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 29, 2016 11:39 IST

GK Quiz on Medieval History Set XIV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Who among the following built the famous Alai Darwaza?

A. Allaudin Khilji

B. Babur

C. Ibrahim Lodi

D. Shahjahan

2. Sakhi, Sabad and Ramaini were the notable work of?

A. Tansen

B. Rahim

C. Kabir

D. Tulsidas

3. Hamza-nama paintings were produced during the reign of?

A. Humayun

B. Akbar

C. Jahangir

D. Shahjahan

4. Who built the famous Shalimar bagh of Srinagar?

A. Humayun

B. Akbar

C. Jahangir

D. Shahjahan

5. Which Mughal ruler constructed A new city called as Din Panah on the bank of Yamuna river?

A. Humayun

B. Babur

C. Jahangir

D. Aurangzeb

6. During the reign of which ruler use of Halo or Divine Lights were started in paintings?

A. Iltutmish

B. Aurangazeb

C. Jahangir

D. Akbar

7. Mughal paintings were reached its zenith of progress during the reign of?

A. Babur

B. Aurangazeb

C. Jahangir

D. Shahjahan

8. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal ruler?

A. Akbar

B. Babur

C. Shahjahan

D. Jahangir

9. Which of the following was not the saint of Varkari sect?

A. Tukaram

B. Namdev

C. Eknath

D. Kabir

10. Surdas was a disciple of which among the following saints?

A. Guru Nanak

B. Guru Ramdas

C. Nimbarkacharya

D. Vallabhacharya

Question No.

Answer

1.

A

2.

C

3.

B

4.

C

5.

A

6.

C

7.

C

8.

D

9.

D

10.

D

Related Categories